Razlike med premium (SKF, FAG, NSK…) in nizko cenovnimi kitajskimi ležaji

Ležaji so ključni elementi v številnih strojih in napravah, ki zahtevajo natančno rotacijo in vzdržljivost. Kot pri vsaki stvari so na trgu na voljo ležaji premium proizvajalcev kot so SKF, FAG, NSK, NTN, TIMKEN…, ter nizko cenovne izvedbe običajno izdelane na kitajskem. Razlike med njimi so pomembne in lahko vplivajo na zmogljivost in življenjsko dobo stroja.

Poiščite ležaje v naši spletni trgovini Napredni iskalnik ležajev

Materiali in toplotna obdelava

Premium ležaji (SKF, FAG, NSK…) so izdelani iz visokokakovostnih materialov in z najnovejšimi tehnologijami, ki presegajo normalne standarde. Ti ležaji so znani po tem, da imajo zelo ozke tolerance na vseh dimenzije in zagotavljajo gladko in učinkovito delovanje. Poleg tega imajo visoko nosilnost in trajnost, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo stroja. Premium ležaji so običajno bistveno dražji kot nizko cenovni ležaji, vendar se njihova visoka kakovost in zanesljivost pozna v daljši življenjski dobi stroja, kar lahko vodi do prihranka denarja na dolgi rok.

Na drugi strani pa so nizko cenovni ležaji izdelani iz podobnih ali cenejših materialov vendar po naših izkušnjah s slabšo toplotno obdelavo. Tipično nizko cenovni proizvajalci tudi ne uporabljajo najnovejših tehnologij. Ti ležaji so zato pogosto manj natančni in imajo krajšo življenjsko dobo. Imajo tudi nižjo nosilnost in trajnost, kar lahko vpliva na življenjsko dobo stroja. Kljub temu pa so nizko cenovni ležaji lahko primerni za manj zahtevne aplikacije, kjer ni potrebe po visoki nosilnosti ali dolgi življenjski dobi. So tudi bistveno cenejši, kar lahko zmanjša stroške proizvodnje ali popravil.

Primerjava SKF, FAG in kitajskih ležajev
Kontrola kvalitete

Kontrola kvalitete v celotnem proizvodnem procesu je še en dejavnik, ki pomembno vpliva na končno kvaliteto in zanesljivost ležajev. Zelo pomembna je kontrola in pogostost kontrole v vseh korakih proizvodnje, ter sistemi za odkrivanje in odpravljanje nepravilnosti. In v tem so premium proizvajalci ležajev definitivno velik korak naprej v primerjavi z nizko cenovnimi. Na koncu se to odraža v bistveno večji konsistenci kvalitete, ki se odraža v večji zanesljivosti premium ležajev.

Dizajn
Čeprav so si lahko ležaji različnih proizvajalcev medsebojno zelo podobni se lahko pojavijo majhne razlike v detajlih dizajna, ki pa lahko bistveno vplivajo na karakteristike ležaja, kot so nosilnost. Povečana nosilnost se lahko odraža v bistveno daljši življenjski dobi. Premium proizvajalci imajo zelo močne razvojne ekipe, ki skrbijo za neprestane izboljšave, čemur nizko cenovni proizvajalci ne morejo konkurirati.   

 Uporaba

Pomembno je upoštevati, da izbira med premium in nizko cenovnimi kitajskimi ležaji ni le vprašanje cene, ampak tudi kakovosti in zanesljivosti. Pri izbiri ležajev je treba upoštevati zahteve stroja, njegovo delovno obremenitev, pogoje delovanja, ter koliko je dela in stroškov z menjavo izrabljenega ležaja. Če ima stroj visoke zahteve glede natančnosti, trajnosti in nosilnosti, so premium ležaji boljša izbira. V manj zahtevnih primerih, kjer tudi potencialna okvara ni kritična pa lahko nizko cenovni ležaji zadostujejo.

Pri izbiri ležajev je treba upoštevati tudi dejavnike, kot so obratovalna temperatura, mazalni intervali, hitrost, vibracije in obremenitve. Premium ležaji so običajno boljši pri obvladovanju teh dejavnikov, vendar morajo biti ustrezno izbrani in vgrajeni, da zagotovijo učinkovito delovanje stroja. Pri neprimerno dimenzioniranem oz. izbranem ležaju bo hitro prišlo do okvare tudi v primeru premium ležajev. Prav tako moramo veliko skrb nameniti tudi primerni vgradnji ležajev, kajti neprimerna vgradnja je odgovorna za več kot 50% primerov prezgodnjih okvar.

Pošlji povpraševanje!
info@tuli.si


Zaključek

V zaključku lahko rečemo, da izbira med premium in nizko cenovnimi ležaji ni le vprašanje cene, ampak tudi kakovosti in zanesljivosti. Pri izbiri ležajev je treba upoštevati zahteve stroja, delovno obremenitev in pogoje delovanja. Če ima stroj visoke zahteve glede natančnosti, trajnosti in nosilnosti, so premium ležaji boljša izbira. V manj zahtevnih primerih, kjer okvare niso kritične in so ležaji hitro zamenljivi, pa lahko nizko cenovni ležaji zadostujejo. 

Tagi:

2 Comments

  • Jože Zupančič says :
    Aug 07, 2023 at 12:10
    Pozdravljeni, zanima me kakšna kvaliteta so ležaji JIB , ker jih ne poznam pa mi jih večkrat ponudijo za ugodno ceno. Kje na lestvici od 1 - 10 se nahajajo, s katero znano znamko bi se lahko primerjali? Zaenkrat jih še nisem kupoval ker rajši plačam malo več za dobro kvaliteto. Hvala vnaprej za vaše strokovno mnenje
  • Tuli - Jure Pleško says :
    Aug 07, 2023 at 13:00
    Pozdravljeni, JIB je korejska blagovna znamka in jo mi uvrščamo nekje v srednji razred (slabše od premium, boljše od cenenih kitajskih ležajev).

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *