Tanki ležaji

Tanki ležaji z majhnim prerezom so zelo natančni, zelo tihi in imajo visoko nosilnost obremenitev. Ti kroglični ležaji so dostopni v treh različnih oblikah in imajo izjemno majhen, pretežno kvadraten prečni prerez. V vsaki seriji ostane prečni prerez konstanten, tudi pri večjih premerih gredi in izvrtin ohišja. Zato jih imenujemo tudi »ležaji s konstantnim prerezom« (Constant Section CS). Ta posebna lastnost razlikuje tanke ležaje od običajnih ležajev, standardiziranih v ISO seriji.

Tanki ležaji.gif
Slika: Tanek ležaj (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Zato je mogoče izbrati velik prečni prerez in uporabljati ležaj z visoko nosilnostjo brez potrebe po spreminjanju še premera gredi. Tanki ležaji omogočajo doseganje konstrukcij, ki so izjemno lahke in potrebujejo malo prostora.

Kroglični ležaji, ležaji s štiritočkovnim dotikom, kroglični ležaji s poševnim dotikom

Tanki ležaji so dostopni kot kroglični ležaji (C), ležaji s štiritočkovnim dotikom (X) in kroglični ležaji s poševnim dotikom (E). Vsaka od teh oblik je dostopna v različnih serijah. Te serije ustrezajo velikosti prečnega prereza. Kroglice se ujemajo s serijo.

Kroglični ležaji lahko podpirajo osno nosilnost v obe smeri, kot tudi radialno nosilnost. Ležaji s štiritočkovnim dotikom lahko podpirajo osno nosilnost v obe smeri, kot tudi radialno nosilnost; zato lahko delujejo enako kot dvoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom.

Kroglični ležaji s poševnim dotikom so lahko napolnjeni z optimiziranim številom kroglic in imajo stični kot 30°. Lahko podpirajo veliko višjo radialno obremenitev v primerjavi s krogličnimi ležaji ali ležaji s štiritočkovnim dotikom in lahko podpirajo osno nosilnost iz ene smeri. Za posebne zahteve so na voljo kroglični ležaji s poševnim dotikom kot ujemajoči se ležaji. Te kombinacije imajo lahko bistveno večjo togost in nosilnost, kot pa rešitve posameznih ležajev.

Potrebujete dodatne informacije o tankih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg tankih krogličnih ležajev INA vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: SKF, NSK, Kaydon, SilveThin in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Skodelični ležaji v strojih in napravah

  Skodelični ležaji oz. transportne kroglice so nepogrešljivi elementi za strojne inženirje, saj je njihova uporaba zelo priljubljena v primerih, ko obremenitve in težki strojni deli zahtevajo hitro poljubno spremem...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Prednapetosti krogličnih vreten

  Prednapetost kroglične vretenske matice se uporablja za povečanje natančnosti in togosti krogličnega vretenskega sistema. Obstaja več načinov za doseganje prednapetosti za kroglične vretenske sisteme. Kateri so?...

  Več
 • Bojan Einhauer, Medvode, Slovenija

  CNC rezkar 3 x 1,4 x 0,45 m

  Kako dom izdelati CNC rezkar? Naš uporabnik je doma izdelal CNC rezkar z delovno površino 3x1,4x0,45 m. Preveri, kako in katere elemente je uporabil....

  Več
Vse