Pridobite članske popuste! Registracija

Tanki ležaji z majhnim prerezom so zelo natančni, zelo tihi in imajo visoko nosilnost obremenitev. Ti kroglični ležaji so dostopni v treh različnih oblikah in imajo izjemno majhen, pretežno kvadraten prečni prerez. V vsaki seriji ostane prečni prerez konstanten, tudi pri večjih premerih gredi in izvrtin ohišja. Zato jih imenujemo tudi »ležaji s konstantnim prerezom« (Constant Section CS). Ta posebna lastnost razlikuje tanke ležaje od običajnih ležajev, standardiziranih v ISO seriji.

Tanki ležaji.gif
Slika: Tanek ležaj (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! info@tuli.si

Zato je mogoče izbrati velik prečni prerez in uporabljati ležaj z visoko nosilnostjo brez potrebe po spreminjanju še premera gredi. Tanki ležaji omogočajo doseganje konstrukcij, ki so izjemno lahke in potrebujejo malo prostora.

Kroglični ležaji, ležaji s štiritočkovnim dotikom, kroglični ležaji s poševnim dotikom

Tanki ležaji so dostopni kot kroglični ležaji (C), ležaji s štiritočkovnim dotikom (X) in kroglični ležaji s poševnim dotikom (E). Vsaka od teh oblik je dostopna v različnih serijah. Te serije ustrezajo velikosti prečnega prereza. Kroglice se ujemajo s serijo.

Kroglični ležaji lahko podpirajo osno nosilnost v obe smeri, kot tudi radialno nosilnost. Ležaji s štiritočkovnim dotikom lahko podpirajo osno nosilnost v obe smeri, kot tudi radialno nosilnost; zato lahko delujejo enako kot dvoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom.

Kroglični ležaji s poševnim dotikom so lahko napolnjeni z optimiziranim številom kroglic in imajo stični kot 30°. Lahko podpirajo veliko višjo radialno obremenitev v primerjavi s krogličnimi ležaji ali ležaji s štiritočkovnim dotikom in lahko podpirajo osno nosilnost iz ene smeri. Za posebne zahteve so na voljo kroglični ležaji s poševnim dotikom kot ujemajoči se ležaji. Te kombinacije imajo lahko bistveno večjo togost in nosilnost, kot pa rešitve posameznih ležajev.

Potrebujete dodatne informacije o tankih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg tankih krogličnih ležajev INA vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: SKF, NSK, Kaydon, SilveThin in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne najdete kar iščete? Pošljite povpraševanje!
V ponudbi imamo veliko izbiro ležajev, tako prestižnih znamk kot cenejših. Izbirate lahko na primer med proizvajalci Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK in Ingus.
Pošljite povpraševanje

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Linearna vodila in ležaji so bistveni sestavni deli strojev CNC, saj vodijo gibanje orodja z visoko natančnostjo, hkrati pa zmanjšujejo trenje ter ...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Trapezna navojna vretena, pogosto imenovana preprosto trapezna vretna ali navojna vretena, so preproste pogonske komponente, ki skupaj z maticami pret...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležaji so temeljni sestavni deli strojev, ki omogočajo nemoteno gibanje in zmanjšujejo trenje v številnih aplikacijah. V tem izčrpnem vodniku,...

  Več