Valjčni ležaji

Cilindrični valjčni ležaji s kletko

Enoredni cilindrični valjčni ležaji s kletko so enote, sestavljene iz trdnih notranjih in zunanjih obročev skupaj s cilindričnim valji v kletki. Zunanji obroči imajo toga rebra na obeh straneh ali pa so brez reber, notranji obroči imajo eno ali dve togi rebri ali pa so oblikovani brez reber. Kletka preprečuje cilindričnim valjem, da bi prišli v stik eden z drugim med vrtenjem. Cilindrični valjčni ležaji so zelo togi, lahko podpirajo visoko radialno obremenitev in so zaradi kletke primerni za višje hitrosti, kot pa ležaji brez kletke. Ležaji s pripono E imajo večje sklope valjev in so zato oblikovani za ekstremno visoko nosilnost. Ležaji se lahko razstavijo in se zato lahko bolj preprosto vgradijo in razstavijo. Oba nosilna obroča se lahko zato prilegata en drugemu.

Valjčni ležaj.gif
Slika: Cilindrično valjčni ležaji (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Cilindrični valjčni ležaji z visoko natančnostjo

Ti cilindrični valjčni ležaji so natančni dvoredni ležaji za obdelovalne stroje. Omogočajo radialno togost, visoko natančnost postavitve ležajev in se večinoma uporabljajo za radialno podporo glavnih vreten. Ležaji so sestavljeni iz trdnih zunanjih obročev brez reber, iz trdnih notranjih obročev s tremi rebri in cilindričnih valjev z medeninastimi kletkami. Za optimalne nastavitve radialnih zračnosti ima notranji obroč konusno izvrtino z zožitvijo 1:12. Cilindrični valjčni ležaji se lahko razstavijo in jih je zato lažje vgraditi in odstraniti. Oba nosilna obroča se zato lahko prilegata eden drugemu.

Cilindrični polno valjčni ležaji

Cilindrični polno valjčni ležaji imajo trdne notranje in zunanje obroče in cilindrične valje, kateri so vodeni znotraj reber. Ker imajo ti ležaji največje možno število vrtečih se elementov, imajo visoko radialno nosilnost, visoko togost in so primerni za posebno kompaktne modele. Vendar pa zaradi svojih kinematičnih pogojev ne morejo doseči visokih hitrosti, ki jih lahko dosežemo z uporabo cilindričnih valjčnih ležajev s kletko. Cilindrični polno valjčni ležaji so dostopni v ne-locirani, delno locirani in locirani obliki ter v enoredni in dvoredni obliki.

Cilindrični valjčni ležaji z utori za vzmetne obroče

Cilindrični valjčni ležaji z utori za vzmetne obroče so izpopolnjene enote, ki so sestavljene iz trdnih notranjih in zunanjih obročev, cilindričnih valjev, ki jih vodijo rebra, ter tesnilnih obročev. Zunanji obroči imajo utore za pritrditev vzmetnih obročev oz. vskočnikov. Notranji obroči so osno ločeni, 1 mm širši od zunanjih obročev, skupaj pa jih drži jekleni trak, ki je zvit na ustreznem mestu.

Locirani ležaji

Cilindrični valjčni ležaji z utori za vzmetne obroče so locirani ležaji. Ti ležaji so zelo togi in lahko podpirajo osne sile v obe smeri, kot tudi visoke radialne sile. Zaradi polno valjčne oblike teh ležajev imajo najvišje možno število vrtečih se elementov in zato izjemno visoke osnovne dinamične in statične nosilne koeficiente. Zaradi kinematičnih pogojev pa ne morejo doseči visokih hitrosti, ki jih lahko dosežemo z uporabo cilindričnih valjčnih ležajev s kletkami.

Ležaji za kabelske snope

Zaradi utorov v zunanjem obroču so ležajni obroči preprosto osno locirani. Ležaji so zato zelo primerni za ležajne ureditve kabelskih snopov.

Potrebujete dodatne informacije o valjčnih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg valjčnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

Vse