Pridobite članske popuste! Registracija

Sferični drsni ležaji so samouravnalni standardizirani ležaji in omogočajo večsmerno samouravnalno gibanje. Notranji obroč ima sferično izbočen zunanji obod, medtem ko ima zunanji obroč ustrezno vbočen notranji obod. Primerni so za statične sile za primere ko ležaj izvaja nihajne ali ponavljajoče se nagibne in vrtljive gibe pri razmeroma majhnih hitrostih.

Konstrukcijske prednosti sferičnih drsnih ležajev so sledeče: prilagodljivost, odprava robnih napetosti in prekomernega obremenjevanja sosednjih komponent, prilagajanje deformacijam okoliških komponent med delovanjem, prilagajanje širokim proizvodnim tolerancam, možnost uporabe v varjenih sklopih.

Sferični drsni ležaji so odlična izbira za cenovno občutljive aplikacije. Na voljo so v širokem izboru izvedb, dimenzijskih serij in velikosti, ki ustrezajo specifičnim potrebam uporabe. Ne glede na to ali aplikacija zahteva velik ali majhen drsni ležaj sta na voljo oba in zagotavljata: dolgo življenjsko dobo, minimalno vzdrževanje in visoko zanesljivost delovanja.

Sferični drsni ležaji so izdelani v standardnih dimenzijah in so na lahko dostopni, kadar koli in kjer koli so potrebni. Ekonomski vidiki in neprimerljive konstrukcijske značilnosti niso edini razlogi, zaradi katerih so sferični drsni ležaji najboljša rešitev za uporabo. Njihova zasnova, materiali in kakovost izdelave omogočajo dolgo življenjsko dobo in visoko zanesljivost tudi pri najzahtevnejših aplikacijah.

Vrste sferičnih drsnih ležajev

1. Samomazalni sferični drsni ležaji

Samomazalni sferični drsni ležaji so namenjeni predvsem za primere, ko je zaželena dolga življenjska doba brez vzdrževanja in zahtev po mazanju. Uporabljajo se tudi v delih strojev, kjer bi bilo mazanje oteženo. V samomazalnih drsnih ležajih je samomazalna obloga na osnovi PTFE varno pritrjena na zunanji obroč. Ker ne prihaja do oljnih madežev je ležaj vedno čist. Primeren je zlasti tam, kjer sile delujejo le v eni smeri ali kjer je frekvenca nihanja nizka. Notranji obroč je izdelan iz visokoogljičnega ležajnega jekla, njegova drsna površina pa je trdo kromirana. Pri večjih obremenitvah je na voljo posebna vrsta sferičnega drsnega ležaja z vložkom, ojačanim z jekleno mrežo. Vsi ti tipi so primerni za temperaturno območje od -50˚C do +100˚C.

2. Sferični drsni ležaji z mazanjem

Sferični drsni ležaji mazalnega tipa imajo drsne površine, pri katerih sta tako notranji kot zunanji obroč jeklena. Zunanji obroč ima en sam prelom za montažo. Odsotnost montažnega utora močno poveča trdnost ležaja. Ti ležaji so še posebej primerni za izpostavljenost udarnim obremenitvam ali izmeničnim obremenitvam. Notranji in zunanji obroč sta izdelana iz visokoogljičnega ležajnega jekla. Po toplotni obdelavi in brušenju so njihove površine obdelane s fosfatnim filmom, zaradi česar so zelo odporne proti rji. Poleg tega so njune drsne površine prevlečene z molibdenovim disulfidom, ki zagotavlja zelo učinkovito mazanje ležaja v začetni fazi delovanja. Tako notranji kot zunanji obroč imata luknjo za olje, tako da se olje lahko dovaja z gredi ali iz ohišja. Temperaturno območje je od -50˚C do +150˚C.

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Linearna vodila in ležaji so bistveni sestavni deli strojev CNC, saj vodijo gibanje orodja z visoko natančnostjo, hkrati pa zmanjšujejo trenje ter ...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Trapezna navojna vretena, pogosto imenovana preprosto trapezna vretna ali navojna vretena, so preproste pogonske komponente, ki skupaj z maticami pret...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležaji so temeljni sestavni deli strojev, ki omogočajo nemoteno gibanje in zmanjšujejo trenje v številnih aplikacijah. V tem izčrpnem vodniku,...

  Več