Aksialni kroglični ležaji

Aksialni kroglični ležaji so sestavljeni iz gredno lociranih podložk, podložk v ohišju in kroglic s kletko. Ležaji so razstavljivi; kroglice s kletko ter nosilni podložki se zato lahko vgradijo ločeno. Poleg serije s sploščenimi podložki, obstajajo tudi serije s podložki s sferično zunanjo površino, kar omogoča sferične pomike in s tem kompenzacijo neosnosti. Te izvedbe se po navadi uporabljajo v povezavi s sedežnimi podložki. Aksialni kroglični ležaji so dostopni z enosmerno in dvosmerno aksialno nosilnostjo. Obe obliki lahko podpirata visoke osne sile, vendar ne moreta biti podvrženi radialnim silam.

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Ležaji z enosmerno nosilnostjo

Aksialni ležaji z enosmerno nosilnostjo lahko podpirajo osne sile le v eno smer. Takšni so ležaji serije 511, 512, 513 in 514. Ne dovoljujejo poševnega premika ali odstopanja med gredjo in ohišjem.

Aksialni kroglični ležaj.gif
Slika: Enojni aksialni kroglični ležaj (vir Schaeffler AG)

Kompenzacija neosnosti

Ležaji serij 532 in 533 imajo sferično obliko zunanjega dela podložke. S primerno obliko ohišja in v povezavi s naležnimi podložkami U2 in U3 omogočajo prilagajanje poševnega kota in lahko nadomestijo neosnosti med gredjo in ohišjem.

Ležaji z dvosmerno nosilnostjo

Aksialni kroglični ležaji z dvosmerno nosilnostjo lahko podpirajo osne sile v obe smeri. Ležaji serij 522 in 523 imajo dve ploščati podložki za montažo v ohišje in ne dopuščajo kotnih prilagajanj. 

Aksialni kroglični ležaj-dvojni.gif
Slika: Dvojni aksialni kroglični ležaj (vir Schaeffler AG)

Kompenzacija neosnosti

Ležaji serij 542 in 543 imajo sferično posnetje zunanjega dela podloške. S primerno obliko ohišja in v povezavi s serijama podložk U2 in U3 lahko omogočajo kotne nastavitve in lahko zato nadomestijo osna neskladja med gredjo in ohišjem. 

Temperature delovanja

Aksialni kroglični ležaji se lahko uporabljajo pri temperaturah delovanja od –30 °C do +150 °C, omejuje jih lahko mazivo. 

Kletke

Ležaji z jekleno pločevinasto kletko nimajo pripone za kletko. Trdne medeninaste kletke so označene s pripono MP.

Dvosmerni aksialni kroglični ležaji

Dvosmerni aksialni kroglični ležaji s poševnim dotikom so natančni ležaji, so razstavljivi, in imajo omejene tolerance mer (na voljo tudi razreda SP). Sestavljeni so iz pozicionirnih podložk, distančnega obroča, ohišja za lociranje podložk in medeninaste kletke s kroglicami. Deli ležajev se ujemajo eden z drugim in se lahko vstavijo ločeno, vendar se ne smejo menjati z deli drugih ležajev iste velikosti.

Aksialni kroglični ležaj s poševnim dotikom.gif
Slika: Aksialni kroglični ležaj s poševnim dotikom (vir Schaeffler AG)

Potrebujete dodatne informacije o aksialnih krogličnih ležajih? Brezplačna tehnična pomoč

Poleg aksialnih krogličnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Bojan Einhauer, Medvode, Slovenija

  CNC rezkar 3 x 1,4 x 0,45 m

  Kako dom izdelati CNC rezkar? Naš uporabnik je doma izdelal CNC rezkar z delovno površino 3x1,4x0,45 m. Preveri, kako in katere elemente je uporabil....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Natančnost montaže tirnih vodil

  Tirna vodila zahtevajo natančno montažo in poravnavo, da se zagotovi enakomerna porazdelitev obremenitve med nosilnimi kroglicami. Zato se lahko uporabljajo le pri aplikacijah, ki imajo tesne tolerance. Kako jih pravilno namestimo?...

  Več
 • Janez Križan – AMI d.o.o.

  Izdelava laserskega rezalnika papirja

  V našem primeru je predviden laserski rezalnik papirja za namene uporabe v grafiki in oblikovanju. Podloge izvirajo iz različnih spletnih predstavitev „DIY laser cutter“...

  Več
Vse