Pridobite članske popuste! Registracija

Brušena kroglična vretena in matice izdelana po naročilu

Brušena kroglična vretena in matice izdelana po naročilu

Brušena kroglična vretena so primerna za najzahtevnejše aplikacije, kjer je potrebna velika preciznost (IT 3, toleranca koraka 12 μm/300 mm), nosilnost, togost in dolga življenjska doba. Pri brušenih vretenih in matica se lahko dosega tudi visoka prednapetost (do 15%) in posledično togost sistema. Brušena vretena so na voljo od premera 20 mm do premera 100 mm z različnimi koraki navoja. Brušena kroglična vretena dobavljamo izdelana po naročilu glede na risbo kupca ali pa glede na vzorec. Oblika kroglične matice je lahko cilindrična ali s prirobnico v enojni ali dvojni izvedbi. Možna je tudi dobava specialnih oblik krogličnih matic glede na risbo kupca. Brušena vretena dobavljamo z obdelanimi konci za vležajenje.

Pošlji povpraševanje!
info@tuli.si

Generalne karakteristike brušenih krogličnih vreten

Brušena kroglična vretena so izdelana glede na standard DIN 69051 v preciznostnem razredu 3. Običajna je desna smer navoja možna pa je dobava tudi vreten z levim navojem. Brušeno vreteno je izdelano iz materiala 100Cr6 in ima indukcijsko kaljeno površino s trdoto 60±2 HRC. Oblika navojnice je gotska. Kroglične matice so imajo tudi plastična tesnila oz. brisalce. V primeru novega dizajna in izbire novega brušenega vretena je potrebno upoštevati naslednje parametre: obremenitve, potrebna togost in prednapetje, potrebna preciznost, potrebne hitrosti in obrati, odpornost proti upogibanju…

brušeno kroglično vreteno in matica

Montaža brušenih krogličnih vreten

Kroglična brušena vretena zahtevajo natančno in togo montažo. Upoštevati je potrebno tako tolerance vzporednosti med vretenom in linearnimi vodili kot tudi toleranco pravokotnosti vgradnje matice glede na ostalo konstrukcijo.

Mazanje krogličnih matic

Maziva, ki se uporabljajo za mazanje krogličnih brušenih vreten in matic, so enaka kot tista, ki se uporabljajo za kotalne ležaje, samo uporabljena količina je večja. Za mazanje se lahko uporablja olje ali mast. V primeru mazanja z oljem se lahko dosega večje hitrosti oz. vrtljaji kot pri mazanju z mastjo, ker je segrevanje vretena in matice večje. V primeru mazanja z mastjo je obdobje ponovnega mazanja cca. 6 mesecev med tem ko je v primeru olja potrebno urediti centralno mazanje.

Obdelava koncev vreten

Obdelava koncev vreten običajno temelji na risbah naročnika. Za določitev tolerance oblike in položaja, ki so primerni za dani razred točnosti, je treba upoštevati določbe standarda DIN 69051.

Brušeno kroglično vreteno glede na risbo

Obnova krogličnih vreten

Skupaj z našimi partnerji nudimo tudi obnovo vseh vrst krogličnih vreten in matic. Obnova zajema čiščenje oz. poliranje vretena in matice, zamenjavo kroglic in tesnil, ter nastavitev prednapetja. Običajno je za obnovo primerno 70% vseh rabljenih krogličnih vreten in matic. Generalno so za obnovo primerna vretena in matice, ki nimajo vizualnih poškodb. V kolikor je na vretenu ali matici vidna očitna poškodba le to ni primerno za obnovo. 

Ne najdete kar iščete? Pošljite povpraševanje!
V ponudbi imamo veliko izbiro ležajev, tako prestižnih znamk kot cenejših. Izbirate lahko na primer med proizvajalci Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK in Ingus.
Pošljite povpraševanje

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Pravilno mazanje linearnih ležajev je ključno za zagotovitev nemotenega delovanja, zmanjšanje obrabe in podaljšanje življenjske dobe komponent. V...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Matice za aluminijaste profile s T utorom so ključni elementi za zagotavljanje močne in zanesljive povezave v konstrukcijskih sistemih. Namenjene so...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležaji s poševnim dotikom so bistveni sestavni deli številnih mehanskih sistemov, saj omogočajo visoke hitrosti, natančno pozicioniranje in zanes...

  Več