Pridobite članske popuste! Registracija

Keramični ležaji so v celoti narejeni iz keramičnega materiala in so v mnogih pogledih boljši od običajnih jeklenih ležajev. Keramika je popoln material za katerokoli uporabo, ki stremi k višjim vrtljajem, zmanjševanju skupne mase ali za izjemno agresivna okolja, kjer so prisotne visoke temperature in jedke snovi. Uporabljajo se za specialne črpalke, medicinske pripomočke, polprevodnike, strojna orodja, turbinske merilnike pretoka, opremo za predelavo hrane, robotiko in optiko. Keramični materiali, ki se pogosto uporabljajo za ležaje, so silicijev nitrat (SiN4), cirkonijev oksid (ZrO2), aluminijev oksid (AlO3) ali silicijev karbid (SiC).

Pošlji povpraševanje! info@tuli.si

Ker je keramika steklu podobna površina, ima izjemno nizek koeficient trenja in je idealna za uporabo pri zmanjševanju trenja. Keramične kroglice potrebujejo manj mazanja in imajo večjo trdoto kot jeklene kroglice, kar bo prispevalo k podaljševanju življenjske dobe ležaja. Toplotne lastnosti so boljše od jeklenih kroglic, kar ima za posledico manjše ustvarjanje toplote pri visokih hitrostih. Keramični ležaji imajo lahko kletko za kroglice ali polno krogličen sestav. Kletke so izdelane iz PEEK in PTFE.

Keramični ležaji lahko konstanto delujejo pri izjemno visokih temperaturah in lahko delujejo do 900°C. Keramika je veliko lažja od jekla in številni ležaji zajemajo 1/3 mase primerljivega jeklenega ležaja. Polni keramični ležaji so izjemno odporni na korozijo in na večino najpogostejših kislin, ne bodo zarjaveli, če bodo izpostavljeni vodi ali slani vodi. In na koncu, keramični ležaji so neprevodni.

Namen radialnih ležajev je zmanjšanje trenja vrtenja in podpiranje obremenitev. To se doseže z uporabo dveh tekalnih kanalov, ki vodita kroglice in prenašata obremenitve na vse kroglice. Ko se vodilni ležajni kanal vrti, povzroča, da se kroglice vrtijo. Kroglica omogoča znatno manjši kotalni upor in koeficient trenja, kot če bi se vrteli dve ravni površini.

Enoredni radialni kroglični ležaji so najbolj pogosti tipi ležajev in imajo velik obseg uporabe. Radialni ležaji so narejeni z visoko stopnjo natančnosti in se uporabljajo, kjer je potrebna vrtilna zmogljivost in nizek navor, a je obremenitev sekundarnega pomena.

Keramični hibridni kroglični ležaji uporabljajo keramične kroglice. Keramične kroglice tehtajo tudi do 40% manj kot jeklene kroglice, odvisno do njihove velikosti. To zmanjšuje centrifugalno obremenitev in drsenje, zato lahko hibridni keramični ležaji delujejo do 50% hitreje kot navadni ležaji. To pomeni, da zunanji tekalni utor izvaja manj sile proti kroglici, ko se ležaj vrti. To zmanjšanje sile zmanjša trenje in kotalni upor. Lažja kroglica omogoča, da se ležaj vrti hitreje in uporablja manj energije, da ohranja svojo hitrost. Keramični hibridni kroglični ležaji uporabljajo te keramične kroglice namesto jeklenih kroglic. Izdelane so z jeklenimi zunanjimi in notranjimi obroči, a s keramičnimi kroglicami, zato so poznani kot hibridni ležaji.

Potrebujete dodatne informacije o keramičnih ležajih? Brezplačna tehnična pomoč

Poleg krogličnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: NTN, SNR, SKF, NSK in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Pošljite povpraševanje!
V ponudbi imamo veliko izbiro ležajev, tako prestižnih znamk kot cenejših. Izbirate lahko na primer med proizvajalci Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK in Ingus.
Pošljite povpraševanje

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Pravilno mazanje linearnih ležajev je ključno za zagotovitev nemotenega delovanja, zmanjšanje obrabe in podaljšanje življenjske dobe komponent. V...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Matice za aluminijaste profile s T utorom so ključni elementi za zagotavljanje močne in zanesljive povezave v konstrukcijskih sistemih. Namenjene so...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležaji s poševnim dotikom so bistveni sestavni deli številnih mehanskih sistemov, saj omogočajo visoke hitrosti, natančno pozicioniranje in zanes...

  Več