Pridobite članske popuste! Registracija

Kroglična vretena in matice

Kroglična vretena so bistveni sestavni deli številnih mehanskih sistemov, saj zagotavljajo učinkovito in natančno linearno gibanje. V podjetju Tuli ponujamo obsežen izbor krogličnih vreten, ki izpolnjujejo različne potrebe različnih industrij in aplikacij. Raziščite našo ponudbo in poiščite popolno kroglično vreteno, ki bo izboljšal zmogljivost vaših strojev.

Osnovne delovanja krogličnih vreten

Kroglična vretena so mehanski elementi, ki se uporabljajo za pretvorbo rotacijskega gibanja v linearno gibanje z minimalnim trenjem. Sestavljeni so iz navojne gredi (vretena) in matice s kroglicami, ki se premika vzdolž vretena, kar omogoča gladko in natančno gibanje. Kroglična vretena se pogosto uporabljajo v aplikacijah, ki zahtevajo visoko natančnost in učinkovitost, kot so stroji CNC, industrijski roboti in vesoljska oprema.

Vrste in oblike krogličnih vreten

Kroglična vretena in matice so na voljo v standardnih velikostih od 8x1 mm do 100x20 mm. Kroglične matice so na voljo v cilindrični obliki ali s prirobnco. Poleg standardnih tipov krogličnih matic ponujamo tudi miniaturne tipe, tipe za visoke hitrosti, visoke obremenitve in protiprašne tipe. Kroglična vretena so na voljo v treh razredih natančnosti C3 (0,008/300 mm), C5 (0,023/300 mm) in C7 (0,050/300 mm). Kroglična vretena dobavljamo odrezana na željeno dolžino z možnostjo dodatnih obdelav koncev vretena za ležajne podpore.

 Kroglično vreteno

Slika 1 Kroglično vreteno
 

Tukaj so podrobneje predstavljene različne vrste, ki jih ponujamo:

Standardna kroglična vretena

Standardna kroglična vretena zagotavljajo zanesljivo prenos moči in pozicioniranje z natančno valjanimi in brušenimi navoji in maticami krogličnih vreten. Primerni so za široko paleto aplikacij, kjer se zahtevata zmerna natančnost in nosilnost.

Uporaba:

- Obdelovalni centri CNC

- Stroji za rezkanje

- Industrijska avtomatizacija

- Robotika

Miniaturna kroglična vretena

Miniaturna kroglična vretena so kompaktna in lahka, zasnovana za aplikacije z omejenim prostorom in zahtevami po visoki natančnosti. Zagotavljajo natančno pomikanje v majhnih strojih in opremi.

Uporaba:

- Medicinski pripomočki

- Proizvodnja polprevodnikov

- Optična oprema

- Mala robotika

Kroglična vretena za visoke hitrosti 

Kroglična vretena za visoke hitrosti so zasnovani za aplikacije, ki zahtevajo hitro gibanje in visoke hitrosti vrtenja. Odlikujejo jih posebna zasnova navojev in materiali, ki zmanjšujejo trenje in nastajanje toplote pri visokih hitrostih.

Uporaba:

- Sistemi "pick-and-place".

- Oprema za avtomatizacijo pri visokih hitrostih 

Kroglična vretena za visoke obremenitve

Kroglična vretena za visoke obremenitve so zasnovana tako, da prenesejo velike obremenitve in zagotavljajo zanesljivo gibanje v zahtevnih aplikacijah. Imajo večje premere in močnejše materiale, da prenesejo večje osne obremenitve.

Uporaba:

- Obdelava pri velikih obremenitvah

- Avtomobilska proizvodnja

- Letalska in vesoljska oprema

- Stroji za stiskanje

Kroglična vretena s proti prašno zaščito

Protiprašna kroglična vretena so opremljena s tesnili ali pokrovi za zaščito pred onesnaževalci, kot so prah in umazanija. Zagotavljajo zanesljivo delovanje v zahtevnih okoljih z minimalnimi zahtevami po vzdrževanju.

Uporaba:

- Obdelava CNC v prašnih okoljih

- Oprema na prostem

- Lesnoobdelovalni stroji

- Tekstilni stroji

Kroglično navojno vreteno in linearna vodila

 Slika 2 Kroglično navojno vreteno in linearna vodila

Proizvajalci krogličnih vreten

Za proizvodnjo visokokakovostnih krogličnih vreten je specializiranih več proizvajalcev, med njimi:

- TBI Motion

- THK

- NSK

- HIWIN

- Bosch Rexroth

- INA

- Kuroda Precision Industries

- EWELLIX (SKF)

- HepcoMotion

Vsak proizvajalec ponuja vrsto krogličnih vreten z različnimi lastnostmi in specifikacijami, ki izpolnjujejo različne potrebe strank v različnih panogah.

Kupite TBI kroglična vretena v spletni trgovini
Spletna trgovina

Prednosti krogličnih vreten

Visoka natančnost

Kroglična vretena omogočajo natančno linearno gibanje z minimalnim zračnostjo oz. brez nje, zato so idealni za aplikacije, ki zahtevajo visoko natančnost. 

Visoka učinkovitost

Zaradi nizkega trenja in visoke mehanske učinkovitosti kroglična vretena zagotavljajo gladko in učinkovito linearno gibanje, kar zmanjšuje porabo energije. 

Majhna potreba po vzdrževanju

Kroglična vretena zahtevajo minimalno vzdrževanje, kar zagotavlja dolgoročno zanesljivost in zmanjšuje število izpadov strojev in opreme. 

Visoka nosilnost

Kroglična vretena lahko prenesejo velike aksialne obremenitve, zato so primerni za aplikacije z velikimi obremenitvami in zahtevami po veliki sili.

Izboljšajte svoje stroje s krogličnimi vreteni

Izkusite natančnost in učinkovitost s krogličnimi vreteni Tuli. Prebrskajte našo ponudbo, poiščite popolno kroglično vreteno za svoje potrebe in dvignite svoje stroje na novo raven zmogljivosti in zanesljivosti.

O avtorju


Jure Pleško je solastnik družinskega podjetja Tuli, ki pomaga inovativnim strojnim inženirjem z dobavo strojnih elementov za sestavo strojev in naprav. Kot del družinske tradicije je že od zgodnje mladosti je odraščal ob strojnih elementih in tudi dokončal študij strojništva in pridobil naziv magister inženir strojništva. Kot 2 letni otrok je tudi bil inspiracija za ime podjetja, kajti v tistem času je veliko kričal in od tod tudi ime Tuli. Jure je tudi sam inovativen strojni inženir, kar je dokazal že v študentskih letih s konstrukcijo električnega vozila, ki je bilo tudi nagrajeno s strani Slovenskega sklada za razvoj kadrov in štipendije.


 

Ne najdete kar iščete? Pošljite povpraševanje!
V ponudbi imamo veliko izbiro ležajev, tako prestižnih znamk kot cenejših. Izbirate lahko na primer med proizvajalci Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK in Ingus.
Pošljite povpraševanje

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Ležaji s poševnim dotikom so bistveni sestavni deli številnih mehanskih sistemov, saj omogočajo visoke hitrosti, natančno pozicioniranje in zanes...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Linearna vodila in ležaji so bistveni sestavni deli strojev CNC, saj vodijo gibanje orodja z visoko natančnostjo, hkrati pa zmanjšujejo trenje ter ...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško

  Trapezna navojna vretena, pogosto imenovana preprosto trapezna vretna ali navojna vretena, so preproste pogonske komponente, ki skupaj z maticami pret...

  Več