Linearni ležaji – razlika med LM in LME tipom

Linearni ležaji so ključni sestavni del številnih strojev, kjer je potrebno linearno gibanje. Linearni ležaji omogočajo precizno in lahkotno premikanje po linearnem vodilu. To je izjemno pomembno v številnih industrijah, kot so strojegradnja, avtomatizacija, CNC stroji, 3D printerji, medicinska oprema, transportni trakovi in še veliko drugih.

Obstaja več vrst linearnih ležajev, ki se razlikujejo glede na svojo konstrukcijo, obliko in namen uporabe. Pri izbiri linearnih ležajev moramo torej razumeti razlike med posameznimi tipi, da se izognemo nepotrebnim težavam v delovanju strojev in naprav. Med najbolj priljubljenimi vrstami linearnih ležajev sta LM in LME tipa linearnih ležajnih puš. V tem članku bomo raziskali njune značilnosti in razlike.

 LM in LME linearni ležaji v spletni trgovini Spletna trgovina

LM in LME linearne ležajne puše so si v osnovi zelo podobe po konstrukciji, obliki in videzu. So preproste, cenovno ugodne in zelo učinkovite. Primerne so za lahke obremenitve, kjer je potrebno natančno in hitro linearno gibanje.

V obeh primerih so uporabljene ležajne kroglice kot kotalni element med ležajem in linearnim vodilom. Ohišje ležaja je narejeno iz pločevinastega jekla v notranjosti pa so kroglice, ki imajo lahko plastično ali kovinsko kletko. Lahko so tudi opremljene s tesnili, ki ščitijo ležaj pred prahom in umazanijo ter podaljšajo življenjsko dobo. Montaža in menjava LM in LME ležajev je precej enostavna, kar omogoča hitro in enostavno namestitev in zamenjavo.
linearni ležaj LME LMImajo pa LM in LME puše tudi nekatere razlike, katere je dobro poznati in razumeti. Razlike izvirajo iz dejstva, da so LM linearni ležaji v osnovi izdelani za azijske trge, med tem ko so LME tipi namenjeni za evropske trge. Črka E v oznaki tudi nakazuje na Evropo. Do razlik tako pride v dimenzijah zunanjega premera in dolžine ležaja, ki tipično odstopajo za nekaj mm. V večini primerov imajo LM tipi nekoliko manjši zunanji primer in krajšo dolžino od LME tipov.

Glavna razlika pa se pojavi v tolerančnem razredu notranjega premera ležaja. In sicer LM tip ima to toleranco od 0 v minus, LME tip pa od 0 v plus. Za primer velikosti notranjega premera 16 mm, to pomeni dovoljene mere pri LM tipu od 16,00 do 15,991 mm med tem ko so pri tipu LME dovoljene mere od 16,00 do 16,009 mm. Ob uporabi LM in LME ležaja na linearnem vodilu s tolerančnim razredom h6, pride v primeru LM ležaja do prehodnega ujema medtem ko ima ležaj LME ohlapen ujem z vodilom in s tem nekoliko večjo zračnost. Večja zračnost načeloma tudi pomeni nekoliko bolj gladko gibanje in večjo toleranco za nepravilnosti med montažo.
LM linearni ležaj katalog

LME linearni ležaji

Torej LM in LME linearnih ležajev ne moremo direktno nadomestiti ene z drugimi brez posegov v še ostale dele konstrukcije. V prvi vrsti moramo biti pozorni na pogosta dimenzijska odstopanj. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi različnim ujemom in zračnosti med ležajem in linearnim vodilom v enem ali drugem primeru. Pri izbiri je ključno tudi upoštevati obremenitve, hitrosti in zahtevano natančnost gibanja, da boste izbrali pravi tip linearnega ležaja za vaše potrebe. 

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *