Bi morali dati prednost krogličnim vretenom ali trapeznim vretenom?

Z razvojem tehnologije se razlika med krogličnimi vreteni in trapeznim vretenom manjša. Rešitve za mnoge aplikacije se začenjajo prekrivati, inženirjem je težje določiti najboljši možen dizajn za njihovo mehansko konstrukcijo.  Posebni materiali so dali novo življenje uporabnosti trapeznih vreten, saj se ne uporabljajo več samo za nizkocenovne aplikacije ali aplikacije, ki ne zahtevajo velike natančnosti. Z večjo nosilnostjo in boljšo natančnostjo pozicioniranja so zdaj boljši kot kdaj koli prej.

Trapezna vretena

Trapezna vretena ali tako imenovana navojna vretena, vključujejo tradicionalno matico in vreteno brez kakršnihkoli kotalnih elementov. Zanašajo se na kot navoja in trenja med površino vretena in matico ter tako omogočajo gibanje. Vreteno je običajno iz jekla, medtem ko je matica iz brona, jekla ali plastike.

Trapezna vretena in matice

Kroglična vretena

Kroglična vretena vključujejo vreteno in matico, v primeru krogličnih vreten pa matica vsebuje majhne, kroglične, sferične predmete, ali kroglice, ki nosijo potrebno obremenitev. Ta oblika drastično zmanjšuje trenje in zagotavlja večjo nosilnost in večjo natančnost.

Kroglično vreteno in matica

Kdaj izbrati kroglična vretena in kdaj izbrati trapezna vretena?

Seveda nobenega splošnega zmagovalca ni, saj še vedno za vsako tehnologijo obstajajo primerne aplikacije.  V nekaterih primerih mehanske zahteve presegajo zmogljivost navojnih vreten in tako kroglična vretena ostajajo edina izbira. Toda visoki začetni stroški dajejo slab vtis, zato so alternative vedno dobrodošle.

Ko govorimo o večjih obremenitvah, natančnosti, maksimalni hitrosti in učinkovitosti so kroglična vretena v prednosti pri vsakem izračunu. Glede na to, da kroglična vretena sestavljajo kotalni elementi, so pri delovanju pomembni točkovni stiki, ki nosijo potrebno obremenitev. To omogoča večjo učinkovitost v primerjavi s trapeznimi vreteni, ki se zanašajo na linijski stik. Razlika v učinkovitosti je neverjetna, saj kroglična vretena lahko imajo učinkovitost nad 90%, medtem ko njihovi nasprotniki tako imenovana trapezna vretena dosegajo le 50% ali celo manj. Zato so trapezna vretena samozaporna, kar je v nekaterih primerih potrebno.

Še en dodaten bonus za kroglična vretena je, da jih je mogoče prednapeti, in ponavadi so prednapeti z namenom odstranitvi zračnosti med delovanjem. To povečuje natančnost, ki je ni mogoče doseči z rednimi trapeznimi vreteni.

Torej, da bi odgovorili na zapoznelo vprašanje: da, vedno bi morali dajati prednost krogličnim vretenom, ne pa trapeznim vretenom, seveda pa lahko v nekaterih aplikacijah pride do izjeme.

Ne zamudite naše naslednje objave!

Vpišite svojo e-pošto in se prijavite na naše e-novice.

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *