Prednapetosti krogličnih vreten

Prednapetost kroglične vretenske matice se uporablja za povečanje natančnosti in togosti krogličnega vretenskega sistema. V številnih aplikacijah s tehnologijo krogličnih vreten je velik poudarek na pozicioniranju in natančnih premiki. Vsako odstopanje bi lahko ogrozilo želeni rezultat. Ker ima večina krogličnih vreten zračnost ali mrtvi tek zaradi namestitve kroglic med nasadke, priporočljivo je uporabiti prednapetost, da se takšne zračnosti odpravijo. Prednapetost naredi sistem bolj tog, ker vzpostavlja obremenitev med kroglično vretensko matico in gredjo, kar zmanjšuje strukturne premike pod vplivom zunanje sile. Kar zadeva stopnjo prednapetosti, moramo biti previdni, da preprečimo nepotrebno trenje in nastajanje toplote skozi pričakovano življenjsko dobo krogličnega vretena.

 

prednapetje kroglične matice

Potrebujete pomoč pri iskanju produktov?

Pošljite povpraševanje

Ali nam pošljite sporočilo na info@tuli.si

Načini za doseganje prednapetosti krogličnih vretenskih sistemov

Obstaja več načinov za doseganje prednapetosti za kroglične vretenske sisteme, najbolj priljubljena je uporaba prevelikih kroglic, ki se nahajajo v kroglični matici. Prilagodljive kroglične matice in sistemi dvojne matice so običajne rešitve v industriji.

Metoda prevelike kroglice je relativno nizkocenovna in lahko jo dosežemo z različnimi oblikami matic. Ta metoda deluje tako, da velike kroglice, ki odpravljajo razmik med vretenskimi in matičnimi  tekalnimi kanali, naložimo v kroglično matico (vse kroglične matice v naši trgovini ustrezajo temu opisu in se prodajajo z dvoodstotno prednapetostjo).

Pri aplikacijah, pri katerih prednapetosti niso nujno natančne ali pa morajo biti spremenljive z namenom optimizacije, najboljša možnost je dvojna nastavljiva matica. Za prilagoditev notranjega premera matice se lahko uporabi poseben vijak, ki odpravlja zračnost in povečuje prednapetost. Metoda nastavljive matice je ugodna in omogoča prilagodljivost, kjer je druge metode ne. Negativna stran te metode je seveda njena nesposobnost natančne prednapetosti. Običajno je v uporabi v aplikacijah, kjer je togost pomembna, vendar ni izredno kritična.

Za sisteme, ki zahtevajo visoko prednapetost, znaša okoli 6% do 10%, najpogostejša metoda je uporaba sistema z dvojno matrico. Tovrstna matica se uporablja v aplikacijah, kjer je togost zelo pomembna za njeno delovanje ter tam, kjer  so prisotne vibracije ali udarne obremenitve. Dvojna matica v bistvu predstavlja dve enojni matici, ki sta medsebojno povezani preko distančnika ali vzmeti. Medtem ko zagotavljajo najbolj togo od vseh razpoložljivih matičnih rešitev, so tudi najbolj zahtevne za montažo. Uporabljajo tudi dragoceno dolžino potovanja v manjših aplikacijah zaradi svoje velikosti.

prednapetje dvojne kroglične matice

Če pri vaši aplikaciji ni skrbi za zračnost, priporočamo, da izberite kroglično vreteno z večjo zračnostjo (kar je neposredno povezano z oceno točnosti). Tako boste obdržali nižje stroške in preprečili predimenzioniranje.

Prenesite brezplačno e-broušuro

3 drage napake pri uporabi krogličnih vreten

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *