Ovalna vodila z jermenskim pogonom HepcoMotion DTS za pakirne sisteme – brez zahtevnega vzdrževanja

Naloga južnokorejskega proizvajalca avtomatiziranih sistemov New Hanil Engineering je bila razviti stroj za avtomatizirano proizvodnjo embalaže za tekoča čistina sredstva, ki bi bil prostorsko učinkovit, nezahteven z vidika vzdrževanja, obenem pa visoko zmogljiv. Sistem izdeluje iztočne embalaže, ki predstavljajo eno od najhitreje rastočih oblik embalaže, saj ponujajo fleksibilno in stroškovno učinkovito nadomestilo za plastenke. V podjetju New Hanil je bil zasnovan natančen in zanesljiv sistem transportnih vodil za premik vrečk od ene faze do druge, ki predstavlja jedro samega sistema.

Na osnovi utečenega sodelovanja je podjetje New Hanil za pomoč pri osnovanju sistema vodil zaprosilo strokovnjake za linearno tehniko iz podjetja HepcoMotion.  Podjetje HepcoMotion se posveča visokokakovostnim rešitvam in avtomatiziranim elementom ter v letošnjem letu obeležuje petdeseto obletnico svojega obstoja. V tem času je zaslovelo zaradi vrhunskih produktov, ki so z vidika vzdrževanja manj zahtevni. Ovalni tirni sistem DTS na jermenski pogon je bil določen kot najprimernejša rešitev za zadevni sistem. Celovit integriran paket, ki vključuje komponente za prenos in pozicioniranje, pomeni velik prihranek tako pri zasnovi kot tudi izdelavi sistema.

HepcoMotion ovalna vodila

Omejitve pri prostorski zasnovi

En izmed ključnih izzivov, s katerim so se morali strokovnjaki iz podjetja New Hanil spoprijeti, je bila omejitev razpoložljivega prostora, ki narekuje kompakten in prostorsko učinkovit model. Sistem je moral vključevati sedem različnih procesov: dovajanje polizdelkov, rezanje robov, nameščanje pokrova, zapiranje treh strani in priprava zaključenih izdelkov za polnjenje s končnimi produkti. Zalo pomemben faktor pri združevanju vseh sedmih procesov v sistem s čim manjšim tlorisom je bil ravno prostorski vidik.

Ovalna oblika vodil DTS podjetja HepcoMotion je idealna rešitev, ki tloris zmanjša za kar 50%, saj je smer vodenja prilagojena obliki. Okrogli predeli vodil služijo obračanju, vozički se nato vračajo v ravne predele vodil, kjer na različnih točkah potekajo posamezne faze proizvodnje. Oprema stroja je nameščena zunaj in znotraj oblike vodilnega traku, s čimer se prihrani nekaj dragocenega prostora in posledično nastane kompaktna, prostorsko učinkovita proizvodna celica.  Sedem proizvodnih faz znotraj enega sistema vodenja je izjemno prostorsko učinkovita rešitev, zlasti zaradi kompaktnega tlorisa sistema.

Ovalna oblika vodil med drugim omogoča, da sta vhodna in izhodna enota v bližini druga druge, zato lahko sistem upravlja le ena oseba. Enota za krmljenje surovega materiala in izhodna enota nista daleč druga od druge, kar prinaša pomembne prihranke pri stroških dela.

krožna vodila HepcoMotion

Podrobnejše specifikacije

Tirni sistem vodenja je dolg 4,12m in vključuje 8 vozičkov, ki se premikajo s hitrostjo 440mm/sekundo. Zadevna aplikacija predpostavlja natančnost +/-1mm, sistem HepcoMotion DTS kljub temu omogoča višjo natančnost, in sicer 0,05mm zaradi drugih aplikacij z višjimi zahtevami.

Robustna zasnova sistema DTS za 4 kg premikajočo obremenitev prinaša proizvajalcu New Hanil ključne koristi.  Pri vsaki proizvodni fazi (krmljenje, rezanje robov, nameščanje pokrova, zapiranje, odstranjevanje) na sistem v različnih smereh delujejo različne sile, sistem DTS slednjim brez težav kljubuje.  Sistem DTS podjetja Hepco temelji na preizkušeni in natančni tehnologiji posebnih vodil za togo premikanje po tirih.  S tem je zagotovljena natančna uskladitev brez odklonov, ki bi vodili v proizvodnjo neenakih iztočnih vrečk.

Nezahtevno vzdrževanje

Pakirna industrija predstavlja visoko konkurenčni in zahteven trg, sistemi morajo biti izdelani iz visokokakovostnih delov za gladko in neprekinjeno vsakodnevno delovanje. Držati se je treba rokov in z najvišjo zanesljivostjo proizvajati kakovostne izdelke, le tako je mogoče pričakovati dobiček. Tirni ovalni sistem vodil HepcoMotion DTS deluje z visoko hitrostjo, kljub temu ne zahteva več vzdrževanja kot le mazanje in občasno čiščenje. Stroški prekinitev se znižujejo, produktivnost s tem narašča.

Velika prednost posebnega sistema vodil podjetja HepcoMotion so dolgi intervali med predpisanim mazanjem. Slednje vodi v prihranke zaradi manj pogostih prekinitev in nižjih stroškov, saj naoljevalniki zdržijo tudi 500 km, preden jih je treba ponovno namazati, kar je več kot pri krogličnih tirnih vodilih, ki zdržijo nekje med 100 in 150 km. Sistem je treba mazati le vsake 3 mesece, tovrstni daljši intervali so za podjetje New Hanil poglavitnega pomena, saj je njihova glavna zahteva bila ravno zasnova sistema brez zahtevnega vzdrževanja.  Naoljevalniki podjetja Hepco služijo aplikaciji enakomerne plasti olja na delovne površine drsnih obročkov, ne da bi povzročali nepotrebno trenje.

Rešitev, ki ni zahtevna za vzdrževanje, pomeni tudi nižje zahteve za delovno silo, manj prekinitev proizvodnje in s tem pomembne prihranke pri stroških.  Prikladno je tudi dejstvo, da je v primerih obrabe posebnega sistema Hepco nadaljnji postopek preprost in ne predvideva daljših prekinitev proizvodnje. Izvirna rešitev za uravnavanje posebnih ležajev je primerna za hitro in preprosto odstranitev morebitnih težav.  Več kot to, ležaje, ki dosežejo svojo predvideno življenjsko dobo, lahko zamenjamo posamezno, ne le v kompletu, kar prinaša dodatne časovne in denarne prihranke. Ključna stvar je, da sistem vodil ni podvržen tveganju za resnejše okvare, s čimer se izognemo pretiranim prekinitvam in potrebi po zamenjavi celotnega sistema.

Sistem brez težav deluje že štiri leta.  Uspešnost in prostorska učinkovitost sistema praktično brez potrebe po vzdrževanje potrjuje, da gre za optimalno rešitev, ki znotraj pakirne linije deluje brez prekinitev.

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *