Ležaji s štiritočkovnim dotikom

Ležaji s štiritočkovnim dotikom so enoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom in zato potrebujejo znatno manj prostora v osni smeri kot pa dvoredni ležaji. Ležaji so sestavljeni iz trdnih zunanjih obročev, deljenih notranjih obročev, kroglic in kletke iz medenine ali poliamida. Polovici notranjega obroča sta prilagojeni za določen ležaj in se jih ne sme zamenjati z obroči drugih ležajev iste velikosti. Zunanji obroč s kroglicami in kletko se lahko namesti ločeno od dveh polovic notranjega obroča.

ležaj s štiritočkovnim dotikom.gif
Slika: Kroglični ležaj s štiritočkovnim dotikom (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Aksialna nosilnost v obe smeri

Zaradi oblike kanalov za kroglice, ki imajo višji rob in kot naleganja 35° ter številnih kroglic v ležaju, so ležaji s štiritočkovnim dotikom sposobni prenašati visoke obremenitve. Lahko prenašajo visoke osne sile v obe smeri, kot tudi majhne radialne sile.

Z ali brez utorov za vskočnike v zunanjem obroču

Enoredni ležaji s štiritočkovnim dotikom, ki lahko prenašajo osne obremenitve v obe smeri, se pogosto kombinirajo z radialnim ležajem in se uporabljajo kot osni ležaji z radialno zračnostjo v ohišju. Za hitro in varno naleganje imajo veliki ležaji s štiritočkovnim dotikom dva utora za vskočnike v zunanjem obroču. Ti ležaji imajo pripono N2.

Kompenzacija neosnosti

Možen poševen premik notranjih obročev v odnosu do zunanjega obroča je odvisen od nosilnosti ležajev, zračnosti v ležaju in velikosti ležajev ter je zelo majhen. Ležaji s štiritočkovnim dotikom zato niso primerni za kompenzacijo neosnosti izvrtin ohišja in gredi. Nesimetrična postavitev ležajnih obročev povečuje hrup delovanja, kletko izpostavlja večjemu pritisku in škodljivo vpliva na življenjsko dobo delovanja ležajev. 

Tesnjenje

Ležaji s štiritočkovnim dotikom niso zatesnjeni.

Mazanje

Niso namaščeni in se lahko mažejo z mastjo ali oljem.

Temperatura delovanja 

Ležaji z medeninasto kletko se lahko uporabljajo za temperature delovanja od –30 °C do +150 °C. Ležaji z zunanjim premerom večjim od 240 mm so dimenzijsko stabilni do +200 °C.  Ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni so primerni za temperature delovanja do +120 °C.

 Kletke

Ležaji s štiritočkovnim dotikom z medeninastimi kletkami imajo pripono MPA. Te kletke so vodene na zunanjih obročih. Kletke iz poliamida s steklenimi vlakni so označeni s pripono TVP.

Potrebujete dodatne informacije o krogličnih ležajih s štiritočkovnim dotikom?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg krogličnih ležajev s štiritočkovnim dotikom FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK, NACHI in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

Vse