Sferični ležaji

Sferični valjčni ležaji so dvoredni ležaji sestavljeni iz zunanjega obroča z vbočenim kanalom, notranjega obroča in sodčkastih valjev v kletki. Notranji obroči imajo lahko cilindrične ali konusne izvrtine. Simetrični sodčkasti valji se sami simetrično razporedijo po vbočenem zunanjem kanalu obroča. Posledično se odkloni gredi in zamiki sedeža ležaja kompenzirajo.

Sferični valjčni ležaji.gif
Slika: Sferičen dvoreden sodčkast ležaj (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Radialna in aksialna nosilnost

Sferični valjčni ležaji lahko podpirajo osne sile v obe smeri in visoke radialne sile. Oblikovani so za zelo visoko nosilnost in, ker imajo največje možno število velikih in zlasti dolgih sodčkastih valjev, so uporabni tudi pri najtežjih obremenitvah. Zaradi ozke oskulacije med valji in kanali se v ležaju doseže enakomerna porazdelitev napetosti.

Tesnjenje

Sferični ležaji so običajno odprti, po naročilu pa lahko dobavimo tudi zaprte sferične ležaje.

Mazanje

Odprti sferični valjčni ležaji se lahko mažejo z oljem ali mastjo. Večina sferičnih valjčnih ležajev ima mazalne utore in tri luknje za mazanje v zunanjem obroču. Ležaji serije 239 z zunanjim premerom < 320 mm so označeni s pripono S. Ležaji serije 213 s premerom izvrtine do 35 mm nimajo utorov in lukenj za mazanje.

Temperature delovanja

Sferični valjčni ležaji so dimenzijsko stabilni do +200 °C. Ležaji s kovinsko kletko se lahko uporabljajo pri temperaturah delovanja od –30 °C do +200 °C. Ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni so primerni za temperature do +120 °C.

Potrebujete dodatne informacije o sferičnih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg sferičnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Tuli d.o.o. je uspešno pridobil sredstva JPTT2020-COVID19

  V septembru 2020 smo v podjetju Tuli d.o.o. uspešno pridobli sredstva iz javnega razpisa za sofinanciranje digitalizacije prodajnih poti ter predstavitvenih in trženjskih gradiv za promocijo na tujih trgih....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  THK linearna vodila

  THK linearna vodila odlikuje izjemna kakovost. Japonski proizvajalec THK je eden izmed pionirjev na področju linearne tehnike. Preverite, kateri model je najsutreznejši za vašo aplikacijo....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Linearna vodila iz nerjavečega jekla

  Linearna vodila iz nerjavečega jekla (inox) so nepogrešljiva v prehrambni in farmacevtski industriji, poleg tega svoje mesto tudi ...

  Več
Vse