Sferični ležaji

Sferični valjčni ležaji so dvoredni ležaji sestavljeni iz zunanjega obroča z vbočenim kanalom, notranjega obroča in sodčkastih valjev v kletki. Notranji obroči imajo lahko cilindrične ali konusne izvrtine. Simetrični sodčkasti valji se sami simetrično razporedijo po vbočenem zunanjem kanalu obroča. Posledično se odkloni gredi in zamiki sedeža ležaja kompenzirajo.

Sferični valjčni ležaji.gif
Slika: Sferičen dvoreden sodčkast ležaj (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Radialna in aksialna nosilnost

Sferični valjčni ležaji lahko podpirajo osne sile v obe smeri in visoke radialne sile. Oblikovani so za zelo visoko nosilnost in, ker imajo največje možno število velikih in zlasti dolgih sodčkastih valjev, so uporabni tudi pri najtežjih obremenitvah. Zaradi ozke oskulacije med valji in kanali se v ležaju doseže enakomerna porazdelitev napetosti.

Tesnjenje

Sferični ležaji so običajno odprti, po naročilu pa lahko dobavimo tudi zaprte sferične ležaje.

Mazanje

Odprti sferični valjčni ležaji se lahko mažejo z oljem ali mastjo. Večina sferičnih valjčnih ležajev ima mazalne utore in tri luknje za mazanje v zunanjem obroču. Ležaji serije 239 z zunanjim premerom < 320 mm so označeni s pripono S. Ležaji serije 213 s premerom izvrtine do 35 mm nimajo utorov in lukenj za mazanje.

Temperature delovanja

Sferični valjčni ležaji so dimenzijsko stabilni do +200 °C. Ležaji s kovinsko kletko se lahko uporabljajo pri temperaturah delovanja od –30 °C do +200 °C. Ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni so primerni za temperature do +120 °C.

Potrebujete dodatne informacije o sferičnih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg sferičnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Natančnost montaže tirnih vodil

  Tirna vodila zahtevajo natančno montažo in poravnavo, da se zagotovi enakomerna porazdelitev obremenitve med nosilnimi kroglicami. Zato se lahko uporabljajo le pri aplikacijah, ki imajo tesne tolerance. Kako jih pravilno namestimo?...

  Več
 • Janez Križan – AMI d.o.o.

  Izdelava laserskega rezalnika papirja

  V našem primeru je predviden laserski rezalnik papirja za namene uporabe v grafiki in oblikovanju. Podloge izvirajo iz različnih spletnih predstavitev „DIY laser cutter“...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Bi morali dati prednost krogličnim vretenom ali trapeznim vretenom?

  Vedno bi morali dajati prednost krogličnim vretenom, ne pa trapeznim vretenom, seveda pa lahko v nekaterih aplikacijah pride do izjeme....

  Več
Vse