Prilagodljivi kroglični ležaji

Prilagodljivi kroglični ležaji so dvoredni gibljivi ležaji in so sestavljene iz zunanjih obročev z vbočeno notranjo površino, kar omogoča pomik ležaja za kompenzacijo neosnosti. Notranji obroč ima cilindrično ali pa stožčasto notranjo izvrtino. Ležaji so dostopni v odprti ali zatesnjeni obliki.

prilagodljivi kroglični ležaji.gif
Slika: Gibljiv kroglični ležaj (vir Schaeffler AG) 

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Radialna in aksialna nosilnost

Prilagodljivi kroglični ležaji lahko podpirajo osne sile v obe smeri, kot tudi radialne sile.

S cilindričnimi ali stožčastimi izvrtinami

Ležaji serij 12, 13, 22 in 23 so dostopni s cilindričnimi ali stožčastimi izvrtinami. Ležaji s stožčastimi izvrtinami imajo konusno izvrtino v razmerju 1:12 in pripono K. 

S hitro montažno pušo

Prilagodljivi kroglični ležaji s konusnimi izvrtinami so dostopni skupaj s hitro montažno pušo, varovalno matico in jezično podložko. Hitro montažna puša mora biti naročen dodatno poleg ležaja.

S podaljšanim notranjim obročem

Ležaji serije 112 imajo razširjen notranji obroč, režo za lociranje na eni strani notranjega obroča ter se namestijo s pomočjo zatičev. Ti ležaji so namenjeni preprostim sestavom ležajev z običajnimi gredmi. Zaradi tolerance ležajnih izvrtin (J7) so zelo enostavni za namestitev.

Tesnjenje

Prilagodljivi kroglični ležaji serije 12, 13, 22 in 23 so dostopni tudi v zatesnjeni obliki. Zatesnjeni ležaji imajo stična tesnila na obeh straneh in imajo pripono 2RS.

Mazanje

Zatesnjeni ležaji so doživljenjsko namazani z visoko kakovostno mastjo in ne potrebujejo vzdrževanja.

Kompenzacija neosnosti

Pod normalnimi pogoji delovanja in z vrtečim se notranjim obročem se lahko prilagodljivi kroglični ležaji premikajo za približno  4° od osrednjega položaja; zatesnjeni ležaji se lahko premaknejo za največ 1,5°. Posledično dopuščajo odstopanje med notranjim in zunanjim obročem in lahko nadomestijo zamike, odklone gredi in deformacije ohišja.

Temperature delovanja

Odprti ležaji z medeninasto kletko se lahko uporabljajo pri temperaturah delovanja od –30 °C do +150 °C. Ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni so primerni za temperature delovanja do +120 °C. Zatesnjeni prilagodljivi kroglični ležaji so primerni za temperature delovanja od –30 °C do +100 °C, omejitve predstavljajo mast in tesnilni materiali.

Kletke

Prilagodljivi kroglični ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni imajo pripono TVH. Kletke iz medenine so označene s pripono M.

Potrebujete dodatne informacije o gibljivih krogličnih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg gibljivih krogličnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, NACHI, in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Tuli d.o.o. je uspešno pridobil sredstva JPTT2020-COVID19

  V septembru 2020 smo v podjetju Tuli d.o.o. uspešno pridobli sredstva iz javnega razpisa za sofinanciranje digitalizacije prodajnih poti ter predstavitvenih in trženjskih gradiv za promocijo na tujih trgih....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  THK linearna vodila

  THK linearna vodila odlikuje izjemna kakovost. Japonski proizvajalec THK je eden izmed pionirjev na področju linearne tehnike. Preverite, kateri model je najsutreznejši za vašo aplikacijo....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Linearna vodila iz nerjavečega jekla

  Linearna vodila iz nerjavečega jekla (inox) so nepogrešljiva v prehrambni in farmacevtski industriji, poleg tega svoje mesto tudi ...

  Več
Vse