Prilagodljivi kroglični ležaji

Prilagodljivi kroglični ležaji so dvoredni gibljivi ležaji in so sestavljene iz zunanjih obročev z vbočeno notranjo površino, kar omogoča pomik ležaja za kompenzacijo neosnosti. Notranji obroč ima cilindrično ali pa stožčasto notranjo izvrtino. Ležaji so dostopni v odprti ali zatesnjeni obliki.

prilagodljivi kroglični ležaji.gif
Slika: Gibljiv kroglični ležaj (vir Schaeffler AG) 

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Radialna in aksialna nosilnost

Prilagodljivi kroglični ležaji lahko podpirajo osne sile v obe smeri, kot tudi radialne sile.

S cilindričnimi ali stožčastimi izvrtinami

Ležaji serij 12, 13, 22 in 23 so dostopni s cilindričnimi ali stožčastimi izvrtinami. Ležaji s stožčastimi izvrtinami imajo konusno izvrtino v razmerju 1:12 in pripono K. 

S hitro montažno pušo

Prilagodljivi kroglični ležaji s konusnimi izvrtinami so dostopni skupaj s hitro montažno pušo, varovalno matico in jezično podložko. Hitro montažna puša mora biti naročen dodatno poleg ležaja.

S podaljšanim notranjim obročem

Ležaji serije 112 imajo razširjen notranji obroč, režo za lociranje na eni strani notranjega obroča ter se namestijo s pomočjo zatičev. Ti ležaji so namenjeni preprostim sestavom ležajev z običajnimi gredmi. Zaradi tolerance ležajnih izvrtin (J7) so zelo enostavni za namestitev.

Tesnjenje

Prilagodljivi kroglični ležaji serije 12, 13, 22 in 23 so dostopni tudi v zatesnjeni obliki. Zatesnjeni ležaji imajo stična tesnila na obeh straneh in imajo pripono 2RS.

Mazanje

Zatesnjeni ležaji so doživljenjsko namazani z visoko kakovostno mastjo in ne potrebujejo vzdrževanja.

Kompenzacija neosnosti

Pod normalnimi pogoji delovanja in z vrtečim se notranjim obročem se lahko prilagodljivi kroglični ležaji premikajo za približno  4° od osrednjega položaja; zatesnjeni ležaji se lahko premaknejo za največ 1,5°. Posledično dopuščajo odstopanje med notranjim in zunanjim obročem in lahko nadomestijo zamike, odklone gredi in deformacije ohišja.

Temperature delovanja

Odprti ležaji z medeninasto kletko se lahko uporabljajo pri temperaturah delovanja od –30 °C do +150 °C. Ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni so primerni za temperature delovanja do +120 °C. Zatesnjeni prilagodljivi kroglični ležaji so primerni za temperature delovanja od –30 °C do +100 °C, omejitve predstavljajo mast in tesnilni materiali.

Kletke

Prilagodljivi kroglični ležaji s kletkami iz poliamida s steklenimi vlakni imajo pripono TVH. Kletke iz medenine so označene s pripono M.

Potrebujete dodatne informacije o gibljivih krogličnih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg gibljivih krogličnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, NACHI, in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Natančnost montaže tirnih vodil

  Tirna vodila zahtevajo natančno montažo in poravnavo, da se zagotovi enakomerna porazdelitev obremenitve med nosilnimi kroglicami. Zato se lahko uporabljajo le pri aplikacijah, ki imajo tesne tolerance. Kako jih pravilno namestimo?...

  Več
 • Janez Križan – AMI d.o.o.

  Izdelava laserskega rezalnika papirja

  V našem primeru je predviden laserski rezalnik papirja za namene uporabe v grafiki in oblikovanju. Podloge izvirajo iz različnih spletnih predstavitev „DIY laser cutter“...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Bi morali dati prednost krogličnim vretenom ali trapeznim vretenom?

  Vedno bi morali dajati prednost krogličnim vretenom, ne pa trapeznim vretenom, seveda pa lahko v nekaterih aplikacijah pride do izjeme....

  Več
Vse