Kroglični ležaji s poševnim dotikom

Enoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom so samostojne enote s trdnimi notranjimi in zunanjimi obroči in kroglicami vodenimi znotraj kletke iz poliamida, pločevine ali medenine. Vodilni kanali notranjih in zunanjih obročev so odmaknjeni eden od drugega vzdolž osi ležajev. Ležaji so na voljo v odprtem in zaprtem dizajnu. Njihovo kompenziranje neosnosti je zelo omejeno.

kroglični ležaj s poševnim dotikom.gif

Slika: Kroglični ležaj s poševnim dotikom (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Radialna in aksialna nosilnost

Enoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom lahko podpirajo osne sile v eno smer ter visoke radialne sile. Morajo biti montirani v paru, pri čemer je drug ležaj postavljen zrcalno. Osna nosilnost je odvisna od kontaktnega kota naleganja kroglice na obroč ležaja; torej večji je kot, višja je obremenitev, kateri je lahko ležaj izpostavljen. Zaradi kontaktnega kota 40° lahko ti ležaji prenašajo visoke osne obremenitve.

Univerzalna izvedba ležajev

Enoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom univerzalne izvedbe imajo pripono UA, UL ali UO in so namenjeni za vgradnjo v parih v X, O ali tandem postavitvi ali vgradnji v skupinah. Ti ležaji so lahko vgrajeni v katerikoli razporeditvi  je potrebno. Pripona UA nakazuje na majhno notranjo osno zračnost, pripona UL nakazuje rahlo prednapetje in pripona UO nakazuje na nično zračnost pri razporeditvi X ali O.

Uparjeni ležaji

Kompleti uparjenih ležajev brez vmesnega obroča so na voljo v O razporeditvi (DB), X razporeditvi (DF) ali tandem razporeditvi (DT).

Tesnjenje

Ležaji s pripono 2RS imajo gumijasta tesnila na obeh straneh. Dotična RS tesnila so primerna za zaščito pred prahom, umazanijo in vlažnim okoljem.

Mazanje

Ležaji s tesnili na obeh straneh so doživljenjsko namazani z visoko kakovostno mastjo. Odprti ležaji in ležaji, ki so zatesnjeni le na eni strani tovarniško, nimajo masti in jih je potrebno pred uporabo namazati . Podmaže se jih lahko z mastjo ali oljem.

Temperatura delovanja

Odprti kroglični ležaji s poševnim dotikom se lahko uporabljajo pri temperaturah od –30 °C do +150 °C. Ležaji s premerom D > 240 mm so dimenzijsko stabilni do +200 °C. Kroglični ležaji s poševnim dotikom s kletko iz poliamida s steklenimi vlakni so primerni za temperature delovanja do +120 °C. Zatesnjeni ležaji so primerni za temperature delovanja od –30 °C do+110 °C, omejeni z mazivom in tesnilnim materialom.

Kletke

Kroglični ležaji s poševnim dotikom s trdno kletko, narejeno iz poliamida s steklenimi vlakni imajo pripono TVP ali TVH. Trdne medeninaste kletke imajo pripono MP. Ležaji so na voljo tudi z univerzalno uporabnimi  pločevinastimi kletkami (pripona JP).

Potrebujete dodatne informacije o krogličnih ležajih s poševnim dotikom?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg krogličnih ležajev FAG vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Natančnost montaže tirnih vodil

  Tirna vodila zahtevajo natančno montažo in poravnavo, da se zagotovi enakomerna porazdelitev obremenitve med nosilnimi kroglicami. Zato se lahko uporabljajo le pri aplikacijah, ki imajo tesne tolerance. Kako jih pravilno namestimo?...

  Več
 • Janez Križan – AMI d.o.o.

  Izdelava laserskega rezalnika papirja

  V našem primeru je predviden laserski rezalnik papirja za namene uporabe v grafiki in oblikovanju. Podloge izvirajo iz različnih spletnih predstavitev „DIY laser cutter“...

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Bi morali dati prednost krogličnim vretenom ali trapeznim vretenom?

  Vedno bi morali dajati prednost krogličnim vretenom, ne pa trapeznim vretenom, seveda pa lahko v nekaterih aplikacijah pride do izjeme....

  Več
Vse