Iglični ležaji

Iglični ležaji s pločevinastim ohišjem

Iglični valjčni ležaji s pločevinastim ohišjem so na voljo z odprtimi ali zaprtimi konci. Ležaji so sestavljeni iz zunanjih obročev s tanko pločevinasto steno, igličastih valjev in kletke. Iglični valjčni ležaji z odprtimi konci so na razpolago tudi v polno iglični različici. Večina ležajev je enoredne oblike.Iglični valjčni ležaji z odprtimi in zaprtimi konci so na razpolago z ali brez tesnil. Zaradi tankih sten zunanjega ohišja in odsotnosti notranjega obroča imajo iglični valjčni ležaji z odprtimi in zaprtimi konci izjemno nizko višino radialnega prereza. Imajo zelo visoko nosilnost, so primerni za visoke hitrosti in se lahko preprosto vgradijo.

Iglični ležaj HK.gif
Slika: Iglični ležaj s pločevinastim ohišjem (vir Schaeffler AG)

Pošlji povpraševanje! [email protected]

Tesnjenje

Iglični valjčni ležaji s pločevinastim ohišjem z odprtimi ali zaprtimi konci so dostopni v ne zatesnjeni obliki v skladu z DIN 618-1/ISO 3 245 in zatesnjeni obliki v skladu z DIN 618-2. Pod normalnimi delovnimi pogoji zagotavljajo tesnilni robovi zaščito pred umazanijo, pršenjem vode in izgubo maziva.

Mazanje

Zatesnjeni ležaji so namazani s kompleksno litijevo mastjo GA08.

Temperature delovanja

Ne zatesnjeni ležaji se lahko uporabljajo do temperature +140 °C­. Tesnjeni iglični ležaji z odprtimi in zaprtimi konci so primerni za temperature od  –30 °C do +100 °C, omejitve predstavljajo mazivo in materiali tesnila. Ležaji s plastično kletko lahko delujejo pri temperaturah od –20 °C do +120 °C.

Iglični ležaji z zunanjim obročem

Iglični ležaji z rebri

Iglični ležaji so enoredni ali dvoredni ležaji, ki so sestavljene iz strojno obdelanega zunanjega obroča z rebri, iglic v kletki ter odstranljivega notranjega obroča. Ležaji so dostopni v odprti in zatesnjeni različici.

Iglični ležaji brez reber

Iglični ležaji brez reber so enoredni ali dvoredni ležaji, ki so sestavljeni iz strojno obdelanih zunanjih obročev brez reber, iglic v kletki in imajo odstranljiv notranji obroč. Ti ležaji so kompletno razstavljivi. To pomeni, da se lahko zunanji obroč, iglice v kletki ter notranji obroč vgradijo neodvisno eden od drugega.

Prilagodljivi iglični ležaji

Prilagodljivi iglični ležaji so enote, ki so sestavljene iz zunanjih pločevinastih oborčev, plastičnih podpornih obročev z vbočenim notranjim profilom, srednjih gibljivih obročev s sferično zunanjo površino, iglic v kletki ter odstranljivega notranjega obroča. Ti ležaji lahko kompenzirajo opletanje gredi, ki je posledica neosnosti gredi v odnosu do ohišja, kjer je montiran ležaj. Prilagodljivi iglični ležaji so običajno tesno montirani v izvrtine ohišja. Izvrtine se lahko zato proizvaja preprosto in ekonomično.

Kombinirani iglični ležaji

Kombinirani iglični valjčni ležaji so enote, sestavljene in radialnih in aksialnih igličnih ležajev s čimer lahko prenašajo tako radialne kot aksialne obremenitve.

Notranji ležajni obroči

Notranji obroči so narejeni iz kaljenega ležajnega jekla in imajo brušene oz. precizno obdelane površine. Uporabljajo se kjer:

 • gred ni mogoče uporabiti kot tekalno površino za ležajne kletke z iglicami, za iglične ležaje s pločevinastim ohišjem, za iglične valjčne ležaje z zaprtimi konci in za iglične valjčne ležaje.
 • iglični valjčni ležaji morajo biti kombinirani s širšim notranjim obročem, da bi olajšali osni premik gredi v odnosu do ohišja
 • je optimalna tekalna površina potrebna zaradi tesnil.

Precizni ležajni notranji obroči

V notranjih ležajnih obročih IR so površine natančno strojno obdelane. Posnetje na koncu ploskev omogočajo preprosto vstavljanje v ležaje in preprečujejo poškodbe tesnil ležajev. Notranji obroči so dostopni z in brez izvrtin za mazivo.

Brušeni notranji ležajni obroči

Pri notranjih ležajni obročih LR so tekalne površine brušene. Končne ploskve so stružene in robovi so posneti. Ti obroči imajo večje tolerance mer kot obroči serije IR. Zato so bolj primerni za aplikacije, ki dovoljujejo velike tolerance mer in nimajo velikih zahtev za osno iztekanje.

Potrebujete dodatne informacije o igličnih ležajih?
Brezplačna tehnična pomoč

Poleg igličnih ležajev INA vam nudimo ležaje sledečih proizvajalcev: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC in tudi ležaje kitajske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne najdete kar iščete? Kontaktirajte nas tukaj.

 

Preberite izkušnje kupcev

 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  Zaposlujemo: Strokovni svetovalec v prodaji, smer strojništvo

  Zaradi povečanega obsega dela iščemo izkušenega strojnika za svetovanje končnim kupcem v prodaji. Idealen kandidat bo imel poleg ustreznega tehničnega znanja tudi smisel za delo s strankami in občutek za prodajo....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  S hvaležnostjo v 2021

  Tuli je družinsko podjetje in božično novoletne praznike preživljamo v krogu naših družin. Zato bo naše delovanje med prazniki nekoliko okrnjeno....

  Več
 • Tuli - Jure Pleško
  Posted by:

  6 najboljših veznih elementov za aluminijaste profile

  Aluminijasti profili so za inženirje odrasla različica Lego kock. Najboljši način za opis teh profilov bi bil, da so poceni, lahki in preprosti. Č...

  Več
Vse