Vodila in vretena v robotu za odstranjevanje plevela

Za študentski projekt izdelave avtonomnega poljskega robota FarmBeast smo v podjetju Tuli d.o.o. donirali okrogla linearna vodila, linearne ležaje in podpore okroglih vodil.

Skupina študentov različnih študijskih smeri se že več let pod vodstvom doc. dr.Jurija Rakuna in izr. prof. dr. Mirana Lakote ukvarja z izdelavo avtonomnega poljskega robota v okviru obštudijskih dejavnosti. Pri izdelavi avtonomnega robota, študentje povezujejo znanja iz agronomije, strojništva, elektrotehnike, računalništva in fizike. Njihov cilj je razviti robota, ki bo sposoben avtonomne navigacije in obdelave pridelka na ekološko varen, hiter in bolj natančen način.

Že v preteklih letih so z lastnimi sredstvi sestavili avtonomne robote, s katerimi so se vsako leto udeležili mednarodnih tekmovanj. V študijskem letu 2018/19 so uspeli zmagati na tekmovanju v disciplini Free Style, kjer so z inovativno idejo in prototipnim mehanizmom za odstranjevanje plevela navdušili žirijo. V študijskem letu 2017/18 so se udeležili tekmovanja »Field Robot Event«, ki je potekalo v mestu Bernburg-Strenzfeld v Nemčiji. Na tekmovanju so se pomerili s štirinajstimi skupinami iz devetih različnih držav in treh celin. Z robotom Farmbeast so dosegli 4. mesto v disciplini osnovne navigacije, 4. mesto v disciplini avtonomnega odstranjevanja plevela in 4. mesto v skupnem seštevku. V prejšnjih letih so dosegli tudi: 1. mesto v disciplini »Freestyle« (Venlo, Niozozemska, 2013), 3. mesto v osnovni navigaciji (Brenburg-Strenzfeld, Nemčija, 2014) in 3. mesto v skupnem seštevku (Heming, Danska, 2011). Dosedanji dosežki ter želja po pridelavi varne hrane so jim največja motivacija za nadaljnji razvoj robota.

Mehanizem, ki je prikazan na spodnjih slikah, je sestavljen iz linearne puše z ohišjem KBA 10 UU, linearne puše s prirobnico LMEK 16 UU, podporo za linearno vodilo SHF 10 in SHF 16 ter okroglimi linearnimi vodil W10/h6 in W16/h6.

okrogla linearna vodila in puše

linearni ležaji za robota

podpore linearnih vodi robot

navojna vretena robot

Na sledeči povezavi si lahko ogledate tudi video iz tekmovanja 2018/2019: https://www.youtube.com/watch?v=WsV6YsewQdc

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *