Trapezna vretena za zapornice HE Sava Brod

Za potrebe dviga in spusta zapornic v hidroelektrarni (HE) Sava Brod smo dobavili različna nerjaveča trapezna vretena TR 60x9, izdelana po naročilu s posebno obdelavo. Trapezna vretena so izdelana iz nerjavečega jekla 1.4404 (AISI 316 L). Polovica vreten ima desni navoj, druga polovica pa levi navoj. Za potrebe dviga in spusta zapornic in premičnih sten v hidroelektrarnah lahko opcijsko dobavimo tudi trapezna vretena velikosti TR 55x9 ali TR 70x10, ki so lahko po želji izdelana tudi iz nerjavečega jekla 1.4301 (AISI 304) ali pa iz klasičnega jekla C35 oz. C45.

Trapezne matice in vretena so samozaporna, kar pomeni, da obstanejo na določeni poziciji in se ne odvijejo sama. Zaradi tega že sama po sebi delujejo kot varnostni element in ne potrebujejo dodatnih varnostnih zavor. Ta lastnost trapeznih vreten je še posebej dobrodošla v primeru dviganja in spuščanja zapornic hidroelektrarn, kajti s tem se preprečuje nenadzorovano spuščanje zapornic.    

 

trapezno vreteno nerjaveče hidro elektrarna

 

V primeru HE Sava Brod so trapezna vretena daljša kot standardna trapezna vretena, in sicer je najdaljše vreteno dolgo 5250 mm. Po naročilu lahko dobavimo tudi trapezna vretena še večjih dolžin. Maksimalna dolžina vretena, izdelanega iz enega kosa, je 7500 mm, še daljša vretena pa lahko dobavimo sestavljena iz več kosov.   

 

trapezna vretena in matice nerjaveča

 

Omenjena trapezna vretena so bila uporabljena skupaj z AUMA reduktorjem GK 16.2. Trapezna vretena se uporabljajo za pretvorbo rotacijskega gibanja AUMA reduktorja v linearno gibanje zapornic. Poleg vreten smo uredili tudi vrezovanje primernega trapeznega navoja v AUMA bronaste matice, kar zagotavlja nemoten spust in dvig zapornic. Za optimalno delovanje vretena in matice ter čim manjšo obrabo so le-ta primerno mazana.

Pošlji povpraševanje! info@tuli.si

V hidroelektrarni Sava Brod se trapezna vretena TR 60x9 uporabljajo za dvig in spust zagatne stene pred zaklopko, vtočno zapornico v kanal, vtočno zapornico v turbinsko komoro in izpustno zapornico iz kanala.

 


trapezna vretena HE Sava Brod

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *