MINIATURNA LINEARNA VODILA

Za svojo velikost imajo miniaturna profilna tirna vodila visoko nosilnost. Ko pa je potrebno natančno in tekoče gibanje pri obremenitvah, ki niso visoke, jih je mogoče opredeliti kot prekomerno zmogljive za zadevni način uporabe. To je razlog, da večina proizvajalcev profilnih linearnih vodilnih tirnic zdaj izdeluje miniaturne različice, ki imajo podobne prednosti delovanja in značilnosti kot profilne tirnice običajnih velikosti, vendar z manjšim oblikovnim faktorjem.

Čeprav ni uradne klasifikacije za miniaturne profilne tirnice, večina proizvajalcev označuje linearne tirna vodila velikosti 15 in manjše kot miniaturne, pri čemer obstajajo celo velikosti z manj kot enim milimetrom širine tirnice.

miniature profiled rail size

MINIATURNE TIRNICE V PRIMERJAVI Z OBIČAJNIMI

Poleg dejavnika manjše oblike je druga pomembna razlika med običajno in miniaturno linearno tirnico v številu vrstic s krožilnimi kroglicami v ležaju. Ležaji standardne velikosti imajo ponavadi 4 vrstice kroglic (po dve na vsaki strani), kar je razlog za njihovo veliko nosilnost in dvižno zmogljivost. Zaradi svojih kompaktnih velikosti imajo miniaturna vodila po navadi le 2 vrstici krožilnih kroglic (po eno na vsaki strani). Na žalost to zmanjšuje njihovo nosilnost in tudi dvižno zmogljivost. Prav tako je treba opozoriti, da daljše različice miniaturnih tirnic zagotavljajo povečanje naklona in dvižne zmogljivosti, medtem ko imajo širše različice večjo kotalno zmogljivost.

miniature rail work sketch

Druga ključna razlika med ležaji miniaturnih in običajnih profilnih vodilnih tirnic je zadrževanje kroglice v ohišju ležaja. Pomen tega je ključen, saj imajo vse tirnice običajne velikosti kroglice znotraj ohišja, kar preprečuje, da bi kroglice izpadle med namestitvijo ali splošno uporabo. Zaradi omejene velikosti miniaturni tirni vozički praviloma ne vsebujejo mehanizmov za zadrževanje kroglic, če pa jih, so ti učinkoviti samo ob previdni uporabi. Zaradi izzivov pri zadrževanju kroglic so v miniaturne profilne vozičke običajno nameščeni vložki (v bistvu plastično vodilo) med montažo in pakiranjem s strani proizvajalca. Plastičen vložek ne zadrži samo kroglic v ohišju ležaja, ampak pomaga tudi pri namestitvi linearnega vozička na tirnico.

TEHNIČNE LASTNOSTI

Zaradi njihove majhnosti miniaturnih vodil in vozičkov ni mogoče intenzivno prednapeti, vendar je mogoče doseči lahko prednapetje nekje v območju od 1 % do 2 %. Stopnje natančnosti za miniaturna tirna vodila so enake kot za običajne profilne tirnice in segajo od običajne natančnosti do izjemne natančnosti.

Miniaturna linearna profilna vodila se običajno uporabljajo v elektroniki, medicinski industriji in polprevodnikih, kjer verjetno ne bo prišlo do kontaminacije, večji poudarek pa je namenjen preprečevanju širjenja onesnaževalcev v okolje s premičnimi deli. Miniaturne vodilne tirnice izpolnjujejo to zahtevo s pomočjo tesnil z nizkim trenjem ali brezkontaktnih tesnil. Po drugi strani pa veliko proizvajalcev ponuja sekundarna tesnila za primere, ko ležaji potrebujejo dodatno zaščito pred onesnaževali. Kar zadeva uporabo v jedkih okoljih, so miniaturne vodilne tirnice redno dobavljene z deli iz korozijsko odpornega ali nerjavečega jekla.

Da bi dodatno podkrepili svojo podporo uporabi v čistih okoljih, so proizvajalci začeli oddajati svoje zasnove za testiranje združljivosti čistih prostorov. Kvalifikacije ISO 14644-1 razreda 4 in 5 (razreda 10 in 100 Fed Std 209E v ZDA) za tvorjenje delcev je mogoče doseči z uporabo tesnil z nizkim trenjem in mazalnih masti za čiste prostore.

Skupno gledano so miniaturna linearna vodila več kot samo manjše različice običajnih tirnih vodil. Ponujajo kompaktno rešitev za linearne aplikacije gibanja, ki potrebujejo natančno in gladko gibanje s čim manjšo količino ustvarjenih delcev kot tudi nižje zahteve glede obremenitve in zmogljivosti.

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *