DIY CNC - Linearna vodila in kroglična vretena TBI Motion

Ko govorimo o tovrstnih vsotah, sem zelo kritičen do sicer nadvse priljubljenega nakupovanja na Daljnem vzhodu s plačilom s kreditno kartico.  Pri manjših strojih in naložbah je to tveganje mogoče upravičiti toda pri štirimestnih zneskih mi pa za to manjka potrebnega zaupanja. Poleg tega pri velikostih, ki jih sam potrebujem, pri tem nastanejo trimestni stroški poštnine z Daljnega vzhoda. Tudi ta denar bi raje vložil znotraj EU za strojno opremo in užival v kratkih dostavnih časih DPD-ja in v dejstvu, da imam določenega telefonskega kontaktnega partnerja v Evropi. Seveda se zavedam, da TBI proizvodnje v Evropi nima.

Tako sem iskal distributerja za izdelke linearne tehnike TBI Motion v Evropi in našel to, kar sem iskal, pri podjetju TULI iz Slovenije. Nikdar nisem posebej iskal v vzhodni Evropi, a do danes še nisem prejel nobenega dokaza o obstoju nemškega trgovca za izdelke TBI. G. Pleško iz podjetja TULI je zelo dober kontaktni partner, ki je vedno odgovoril na moja vprašanja in že vnaprej zagotovil 3D-datoteke za gradnjo ter mi na koncu celo priznal ogromen popust pri skupnem naročilu vse linearne tehninke. Trgovino lahko priporočam brez oklevanja, njihove poprodajne storitve z nasveti in kratkoročnimi povratnimi informacijami pa tudi delujejo izredno dobro.

Nekje vmes sem se poslovil od ideje, da svojo dolgo stranico X poganjam z dvojnim vretenom, a sem na koncu podlegel lastni intuiciji in naročilo naknadno dopolnil. Že od začetka sta bila dva kroglična vretena 20x10 sinhronizirana z zobatim jermenom. To sicer pomeni dobrih 400 evrov dodatnih stroškov, vendar sem tako prihranil drugje, kot npr. pri orodju in napajalniku.

Tukaj je pregled krogličnih vreten TBI Motion, v kvalitetnostnem razredu C5*, krogličnih matic s prirobnico ter plavajočih in fiksnih ležajnih podpor:

  • 2010 na X (2)
  • 2010 na Y (1)
  • 1605 na Z (1)

*Razred C5 = toleranca koraka 1,8/100 mm na 300 mm za približno dodatnih 10 € neto cene na meter, namesto razreda C7 = toleranca koraka 5/100 mm na 300 mm.

Ker mi nihče ni znal natančno povedati, kako naj načrtujem dolžine vretena, sem načrtoval razdaljo 2 mm od končne obdelave do plavajočega ležaja, pri čemer sem upošteval rezalno toleranco (največ 0,5-1 mm) in možno širitev zaradi temperaturnih sprememb.

Vsi linearni vozički TBI Motion so rahlo prednapeti. Izbral sem tip TRH ___ FL H Z1:

  • 2 x 2 x 25 na X
  • 2 x 30 spredaj na Y
  • 2 x 20 zgoraj na Y
  • 4 x 25 na Z

Z1 = rahlo prednapet

Relevantna linearna vodila izhajajo iz razreda točnosti H = Visoka.

TBI Motion tirna vodila na alu profilih

DIY CNC linearna vodila

V mojem primeru je šlo za dobavni rok dveh tednov po plačilu SEPA. Blago je prispelo v brezhibnem stanju v treh pošiljkah prek DPD-ja po dveh (!) dneh dostave. Vse občutljive točke, kot so konci vretena in vodilni rezi, so bile vrhunsko zavarovane. Kroglična vretena so bili oblazinjena in pritrjena v razrezane kvadratne penaste bloke z izrezi, kar je zelo dobra ideja.

TBI Motion linearna vodila in kroglična vretena

Absolutno – in brezplačno – priporočam TULI in gospoda Pleška. Ob naročanju pri njih lahko z veseljem omenite mene. Svojo nakupovalno košarico in uporabljene dolžine vam z veseljem ponudim na koncu v celotnem pregledu.

Če potegnemo črto, lahko sedaj potrdimo, da linearna tehnika (linearna vodila, vozički, kroglična vrtena, podpore…) predstavlja približno 50 % materialnih stroškov za mehansko konstrukcijo. Ker ti deli igrajo ključno vlogo pri natančnosti stroja, sem uporabil le kakovostne izdelke priznane blagovne znamke.

Več o moji izdelavi CNC si lahko preberete na sledeči povezavi: http://selfmade-cnc.de/2017/07/27/lineartechnik-von-tbi-motion-eingetroffen/

Tagi:

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *