Metode mazanja ležajev

Ležaj mazan z mastjo

Pravilno mazanje (z oljem ali mastjo) igra ključno vlogo pri delovanju in življenjski dobi kotalnih ležajev. V primeru, da so ležaji nepravilno mazani se lahko vpliv maziva močno zmanjša, kar lahko privede do prezgodnje okvare ležaja. Tovarniško zaprti/tesnjeni ležaji so do življenjsko namazani in jih ni potrebno dodatno mazati.

Pošlji povpraševanje! info@tuli.si

Mazanje z mastjo

Ležajna mast se običajno nanaša s posebno opremo za mazanje (mazalko z glavo) ki dovaja mast med kroglice oziroma valjčke in tekalno površino ležaja. Pri mazanju ležajev moramo biti posebej pozorni na količino maziva, ki jo dovedemo v ležaj. Odvečna mast v ležaju lahko povzroči hitri dvig delovne temperature, zlasti pri visokih hitrostih. Pred obratovanjem s polno hitrostjo je potreben tudi uvajalni čas, da se omogoči porazdelitev ali iztek masti iz ležaja.

Količina maziva je običajno navedena v odstotkih, kot npr. 30% napolnitev. Odstotek predstavlja dejanski volumen masti v primerjavi s prostim notranjim prostorom v ležaju. Z drugimi besedami, če bi se notranji prostor ležaja popolnoma napolnil z mastjo, brez praznih prostorov, bi bil 100% poln. Proizvajalci ležajev uporabljajo različne standardne vrednosti, vendar je običajni razpon od 20% do 40%. V manjših ali miniaturnih ležajih je možna vrednost zapolnitve tudi samo 10%. V aplikacijah, kjer  ležaji delujejo pri zelo nizkih hitrostih in zahtevajo dobro odpornost proti nečistočam in koroziji je priporočljivo, da se ležaj popolnoma napolni z mastjo.

Mazanje z oljem

Za razliko od mazanja z mastjo obstajajo tudi številni načini, s katerimi se lahko olje nanaša v ležaj. Vsaka od teh metod je primerna za določene ležajne aplikacije in delovna okolja.

Oljna kopel

Oljna kopel je ena od metod, ki je primerna za ležaje v aplikacijah z nizko in zmerno hitrostjo. Gibanje ležaja med vrtenjem porazdeli olje s pomočjo oljne kopeli, ki se nahaja na spodnjem delu ležaja.

Prevzemni obroč

Za primere, ko ležaji delujejo pri višjih hitrostih in temperaturah, je lahko metoda s prevzemnim obročem olja bolj učinkovita kot metoda z oljno kopeljo. Kot metoda z oljno kopeljo tudi metoda s prevzemnim obročem olja uporablja gibanje ležaja za porazdelitev olja, vendar namesto da se sam ležaj giblje skozi statični bazen olja, tu ločen obroč deluje kot lovilec olja. Obroč ohlapno visi iz tulca gredi na eni strani ležaja. Med vrtenjem ležaja obroč sledi in vodi olje od spodaj k zbiralnemu koritu. Od tam teče olje navzdol skozi ležaj in nazaj v rezervoar na dnu. Ta metoda znižuje delovno temperaturo ležaja, vendar je primerna samo za horizontalne aplikacije, zaradi dinamike oljnega obroča.

Obtočni sistem

V aplikacijah z visokimi hitrostmi povišane delovne temperature povzročijo, da se olje hitreje razgradi. Da bi preprečili potrebo po pogostem menjavanju olja, lahko v težkih delovnih pogojih obtočni sistem pomaga podaljšati življenjsko dobo olja. Sistem uporablja črpalko za kroženje olja skozi ležaj. Ko olje izteče iz ohišja ležaja, se zbira v posodi, kjer se prečisti in po potrebi ohladi, preden se črpa nazaj v sistem.

Visokotlačno vbrizgavanje

V aplikacijah z visokimi hitrostmi lahko sistem visokotlačnega vbrizgavanja olja zadovolji mazanje ležaja, brez nevarnosti za pojav odvečnega olja, ki lahko povzroči povišano delovno temperaturo. Pri tej metodi mazanja se visokotlačni curek olja usmeri stransko na ležaj. Hitrost tega curka mora biti dovolj visoka, da prodre turbulentno okolico vrtečega ležaja.

Oljna meglica

Nekatere aplikacije zahtevajo posebne načine mazanja, kot je npr. oljna meglica. Pri tem postopku se mešanica čistega, suhega zraka in razpršenega olja dovaja v ležajno ohišje pod ustreznim pritiskom. Ta metoda omogoča izpiranje in lahko deluje kot manjše ležajno hladilo. Poleg tega pozitivni tlak v notranjosti ležaja, ki nastane s tokom megle, ustvarja zunanji zračni tok, ki preprečuje onesnaževanje. Ta zunanji pretok zraka in olja pa lahko povzroči tudi neprijetne posledice z možnimi vplivi na okolje.

Zrak/Olje

Metoda mazanja zrak/olje, znan tudi kot metoda oljne točke, uporablja podobno kombinacijo zraka in olja za zagotovitev mazanja ležajev. Ta metoda uporablja stisnjen zrak za nanos natančne količine maziva neposredno v ležaj, toda za razliko od metode z oljno meglo ne pride do razpršitve zraka ali olja. To omogoča bolj učinkovito uporabo olj višje viskoznosti pri na splošno manjši porabi olja. Kot pri metodi z oljno meglico notranji tlak ležaja pomaga pri preprečevanju dostopa zunanjim nečistočam.

Oddajte sporočilo

Your email address will not be published. Required fields are marked *