Mazanje vodil: Mast ali olje?

Mazanje linearnih vodil z mastjo


Pomanjkljivo mazanje na splošno velja za najpogostejši vzrok odpovedi vseh vrst ležajev. Pri linearnih ležajihtirnih vodilih in krogličnih vretenih mazivo ločuje kotalne elemente (kroglice ali valjčke) od vodil, zmanjšuje trenje in obrabo, odvaja toploto in preprečuje korozijo. Prav tako omogoča nemoteno delovanje tesnil in zmanjšuje njihovo obrabo, kar zagotavlja njihovo učinkovitost pri ohranjanju maziva v ležaju in odstranjevanju umazanije.

Pošlji povpraševanje! info@tuli.si

 

Okvara mazanje.jpg

Neprimerno mazanje privede do pretirane obrabe, pregrevanja in okvare ležaja.
Vir: The Barden Corporation


Teorija elasto-hidrodinamičnega mazanja določa pogoje za razvoj mazalnega filma v  linearnih ležajih. Preprosto povedano, tvorba mazalnega filma je odvisna od viskoznosti maziva, hitrosti ležaja in pritiska med ležajem in vodilom. Pri profilnih tirnih vodilih in krogličnih vretenih lahko dosežemo mazanje bodisi z mastjo ali oljem. Izbira je odvisna od parametrov uporabe, kot so temperatura, obremenitev, vibracije, hitrost, okolica, onesnaženje in dolžina giba.

Prednosti masti

Za večino linearnih aplikacij z vodili in pri pogonskih aplikacijah je mast boljša izbira mazanja. Ta se z ležajnimi površinami spoji bolje kot olje, zdrži dlje in obstaja manjša verjetnost izstopa maziva iz vrtečih se delov.

Ležajna maziva so narejena iz treh osnovnih komponent: osnovnega olja, zgoščevalnega sredstva in dodatkov (običajno EP aditivi in zaviralci rje). Pri izbiri ležajnega maziva določa viskoznost osnovnega olja potek razvoja mazalnega filma, ki ločuje vrtljive elemente od vodil. Doslednostni razred maziva, ki je določen s strani National Lubricating Grease Institute (NLGI), določa, kako mast teče in se razprši v ležaju.

Linearni sistemi navadno uporabljajo masti na osnovi litija, brez trdnih dodatkov kot so MoS2 (molibden disulfid) ali PTFE (teflon), v doslednostnem razredu med 0 in 3. Te masti dobro delujejo pri aplikacijah z visokimi obremenitvami in imajo dobro odpornost proti oksidaciji.


Kdaj uporabiti olje

Mazanje z oljem se priporoča za aplikacije z visokimi hitrostmi, saj olje odvaja toploto hitreje kot mast. Prav tako olje teče in se razprši bolje kot mast. Toda pri uporabi olja kot maziva je potrebno upoštevati usmerjenost ležaja in lego mazalnih vhodov. Ko so deli vgrajeni stransko ali navpično, mazalno olje ne bo teklo k ležajem in vodilom, ki so nad mazalnimi vhodi.


 Pozicija vodil.jpg

Pri uporabi olja kot maziva je potrebno upoštevati usmerjenost sestavnih delov.
Vir: NSK Americas

Nekateri graditelji strojev uporabljajo sistem oljne meglice za mazanje. Čeprav so ti sistemi bolj zapleteni in dražji kot ročni ali celo avtomatizirani sistemi za mazanje z mastjo, sistem oljne meglice zagotavlja dodatne možnosti ustvarjanja nadtlaka znotraj ležaja. To pomaga preprečiti vstop umazanije v ležaj in dodatno pomaga pri hlajenju.

Pomembno je omeniti, da nezdružljivost med mazivi lahko povzroči ločitev mazalnih komponent in posledično neučinkovitost. Nekateri proizvajalci dobavljajo že pred-mazana linearna vodila in kroglična vretena, pripravljena za namestitev in uporabo, drugi pa preprosto uporabijo zaščitno mast ali olje. Za zagotovitev skladnosti med tovarniškim in delovnim mazanjem, si oglejte navodila proizvajalca glede mazalnih specifikacij. Če nista združljiva je potrebno komponente obrisati in očistiti pred uporabo kateregakoli dodatnega mazanja.

Ne glede na vrsto mazanja – z mastjo ali z oljem - je ohranjanje ustrezne količine maziva ključnega pomena za doseganje optimalne življenjske dobe ležaja. Proizvajalci linearnih vodil in krogličnih vreten objavljajo priporočljive količine in intervale mazanja, ki v osnovi temeljijo na uporabi vrste mazanja, skupaj s hitrostjo in temperaturo aplikacije. Drugi dejavniki, kot so udarci, vibracije in onesnaženje, lahko prav tako vplivajo na življenjsko dobo in delovanje maziva. Za aplikacije pod temi pogoji lahko proizvajalci maziv analizirajo parametre obratovanja in priporočajo mazivo, ki bo zagotovilo optimalno življenjsko dobo ležaja.

Oddajte sporočilo

Your email address will not be published. Required fields are marked *